Kewangan Kedah di bawah BN makin tenat

KEDAH di bawah pentadbiran PAS pada penggal lalu mencatat sejarah apabila berjaya membangunkan negeri itu biar pun berdepan pelbagai sekatan.

Advertisement

Adun Kuala Ketil, Md Zuki Yusof berkata kerajaan negeri yang diketuai Tan Sri Azizan Abdul Razak berjaya mencatat lebihan belanjawan lebih RM22 juta dalam tempoh hampir lima tahun.

Namun katanya, selepas diterajui Barisan Nasional kerajaan Kedah berdepan dengan perbelanjaan melebihi pendapatan (defisit).

“Misalnya pada belanjawan tahun ini yang dibentang di Dewan Undangan Negeri dicatat defisit sehingga RM75 juta.

“Malah sejak 2013 tiada apa yang mampu dibanggakan rakyat Kedah biar pun diterajui semula Umno dan BN,” katanya pada ceramah di perkarangan Masjid Jauhar, Guchil, Kuala Krai di sini malam tadi.

Hadir sama Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Abdullah, Yang Dipertua PAS Kuala Krai Abdul Latif Abdul Rahman, timbalannya Mohd Fauzi Abdullah, Pegawai Khas Menteri Besar Lau Chin Chua dan Penyelia Dun Dabong Ku Zaki Ku Hussin.

Orang ramai memenuhi perkarangan masjid tersebut yang terletak di simpang tiga Kuala Krai-Kota Bharu-Gua Musang.

Sebelum ini Penasihat PAN Kelantan Datuk Husam Musa dilapor mendakwa kerajaan negeri membazir hampir RM300,000 membina Tugu Banjir di atas tanah milik persendirian.

Kerajaan negeri menjelaskan tugu banjir tersebut dibina di atas rezab jalan dan tiada kaitan dengan pembaziran wang kerajaan.

Beberapa hari lepas PAN juga menganjurkan ceramah difahamkan dihadiri pemimpin utama parti serpihan itu dari pusat. Namun tiada gambar dipapar mengenai kehadiran orang ramai pada program berkenaan.

Sebaliknya malam tadi kehadiran penduduk tempatan memenuhi perkarangan Masjid Jauhar yang pernah menjadi fitnah pemimpin PAN.

Md Zuki juga berkata kerajaan PAS di Kedah tidak dapat dipertahankan pada PRU lepas kerana berlaku pembelotan dalaman bekas pemimpin PAS sendiri. – HARAKAHDAILY 9/3/2017