1MDB: Dia buat analogi bodoh dengan kes edar dadah

“BILA Malaysia hukum gantung pengedar dadah warga asing, nasib baik kita tak dituduh campur tangan hal urusan negara lain.”

Advertisement

Orang buat analogi, kita pun kononnya nak buat analogi. Tapi analogi kita ke laut!

Dr Azman1Pendirian PAS dalam isu 1MDB ialah penyelesaian sampai ke akar umbi yang mengheret semua yang terlibat ke muka pengadilan seterusnya membersihkan negara dari skandal kewangan terbesar ini.

Dalam hal inilah PAS menekankan semua pihak yang terlibat dalam siasatan dan penguatkuasaan perlu berperanan dengan bebas dan telus serta adil dan tangan-tangan ghaib yang menjadi penghalang tegaknya undang-undang mesti dibuang.

Kita dah ada SPRM, BNM, Jabatan Audit Negara, Jabatan Peguam Negara, PDRM dan Institusi Kehakiman yang wajib mendaulatkan undang-undang dan keadilan. Kita tak memerlukan campur tangan asing yang mengambarkan lemahnya agensi penguatkuasaan kita sehingga perlu minta bantuan luar.

Kita bercakap tentang satu skandal kewangan negara yang sangat rumit dan bersimpang siur asas serta puncanya dan melibatkan pihak berkepentingan yang ramai.

Dia buat analogi bodoh dengan kes pengedaran dadah. Walaupun pesalah dadah tersebut dihukum gantung di Malaysia tapi Malaysia tak akan hantar polis pergi masuk negara berkenaan untuk siasat lebih lanjut di mana dadah tersebut diperolehi dan tangkap pihak asing yang berkaitan dan rangkaiannya. Tapi terserahlah kepada polis negara berkenaan. Mudah saja nak faham kan?