Ketika lemah mereka rapat kepada PAS ‘minta nyawa’

KETIKA lemah mereka merapatkan diri kepada PAS untuk berpaut ‘minta nyawa’.

Advertisement

Setelah merasa kuat, sikap mereka terhadap PAS sangat luar biasa seolah-olah PAS tiada sebarang jasa.

Mereka itu antaranya ialah Umno dan PKR. DAP juga pernah hampir nak bertanding PRU13 pakai lambang bulan.

Dr AzmanKita yakin walau bagaimanapun diperlakukan, PAS akan terus kuat. Kekuatan PAS kerana dua tonggak. Yang pertama kerana Islam teras perjuangan. Yang kedua kekuatan akar umbi kita. PAS mempunyai 7,000 cawangan seluruh negara dan 195 kawasan daripada keseluruhan 222 kawasan parlimen di seluruh negara.

Hanya Umno satu-satunya parti mempunyai kawasan (bahagian) melebihi jumlah yang dimiliki oleh PAS. Bezanya Umno kuat dengan senjata 3M iaitu money, machinery dan media.

PAS ada money walau tak sebanyak Umno dan Umno tak pernah hulur money kepada PAS. Machinery bagi Umno ialah segala kekuatan jentera kerajaan. Bagi PAS pula kita ada jentera petugas di segenap peringkat akar umbi yang sangat komited. Media bagi Umno ialah segala macam media arus perdana yang dioperasikan dengan dana yang melimpah termasuk wang rakyat demi menjayakan perang media Umno. Walau media PAS tak setanding dengan Umno, kita mampu fight di medan ini.

Tapi kita memiliki kekuatan yang tak dimiliki oleh mana-mana parti politik lain. Kekuatan Islam sebagai teras perjuangan! Dengan Islam, cahaya perjuangan PAS tak akan mampu dipadamkan. Kerana cahaya Islam dari Allah. Mana mungkin manusia mampu memadamkan cahaya Allah.

Dr Azman Ibrahim
AJK PAS Pusat
9 September 2017 – HARAKAHDAILY 9/9/2017