Kleptokrasi: Mahathir, Najib dan dalang Dragon?

MUNGKIN himpunan tolak Kleptokrasi tidak mencapai sasaran kerana orang sudah muak dengan gelagat pemimpin politik dalam Pakatan Harapan.

Advertisement

Himpunan itu tidak memberi sebarang reaksi baik buat penganjur, jauh sekali menjadi pemula semangat kepada rakyat khasnya penyokong PH untuk melihat kembali asas perjuangan membawa negara kepada satu dampak yang lebih baik.

Apatah lagi PH bergelut sesama sendiri untuk menentukan titik persamaan,  dengan sikap pengerusinya Tun Mahathir Mohammad seperti ‘Abang Long’ sementara DAP yang terus menerus berlagak seperti Abang Long membuli siapa sahaja yang menentangnya.{mprestriction ids=”1,2,3,4,5″}

Maka tersepit lah dua lagi parti serpihan iaitu PAN (serpihan PAS)  dan PKR (yang lebih awal menjadi serpihan Umno berbanding BERSATU).

Di luar pula,  rakyat sudah melihat kebenaran apa yang diagendakan PAS bahawa setidak tidaknya,  perjuangan membawa negara kepada aras lebih baik bukanlah bersama Mahathir yanh mencipta kerosakan dan dipenuhi skandal di zaman pemerintahannya.

Dalam keadaan ekonomi yang makin meruncing, tekanan kenaikan harga barangan akibat pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), selain jatuhnya nilai mata wang Ringgit, rakyat semakin terhimpit dengan situasi ini.

Ramai sudah yang bergelar ‘muflis’ dan menjadi miskin secara ‘instat’ kerana krisis ekonomi yang agak merumitkan ketika ini. Walaupun kerajaan menafikannya, namun rakyat di bawah merasai gelodak panas tekanan ekonomi hari ini.
 
Hari ini bukan sekadar ekonomi rakyat tidak stabil malah keselamatan rakyat dan negara berada pada tahap membimbangkan.

Pendedahan PPIM bahawa wujud kumpulan ‘9 Dragon’ yang dilindungi pihak tertentu menggugat keadaan negara,  apatah lagi selepas Pengarah Unit Tindakan Khas UTK PPIM, Yusuf Azmi ditahan polis sejurus selepas isu isu yang diperjuangkan menjadi bualan rakyat.

Beliau hadir dengan watak ganas tetapi pembela masyarakat. Dalam masa yang sama pihak berkuasa dilihat sedikit lemas dengan kelibat Yusuf Azmi dan PPIM walaupun umum tahu siapa watak watak dalam PPIM di samping fahaman politik.

Dalam rakyat bergelut isu isu ekonomi, keselamatan dan kegemparan mengenai Dragon ini,  bekas Presiden Umno, Tun Dr Mahathir Mohammad terus melaungkan perubahan agar perubahan dilakukan rakyat dengan menurunkan Perdana Menteri yang ada hari ini, Dato’ Seri Najib Razak tanpa sedikitpun bekas Perdana Menteri itu menyebut mengenai usaha menurunkan Umno dari singgahsana pemerintahan negara.

Umno-BN punca

Walhal apa yang terjadi hari ini seperti kata Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia,  Ustaz Muhamad Khalil Abdul Hadi,  ianya angkara kelemahan dan kebobrokan Umno BN dalam menerajui negara.

Semacam satu strategi dapat dilihat dimainkan Mahathir yang mahu menyelamatkan Umno, dalam masa yang sama memastikan individu yang tidak disukai jatuh mengikut seleranya. Sebagai propagandis politik yang senior, beliau mahu semua pihak khasnya kini Pakatan Harapan mengikut rentaknya. Sama semasa beliau teraju negara.

Perlu diingat, di zaman pemerintahannya selama 22 tahun, pelbagai skandal berlaku termasuk Forex, Perwaja dan Bank Bumiputera selain siri memangsakan musuh politiknya tidak kira dalam Umno mahupun pembangkang.

Kempen Mahathir hari ini tidak lain tidak hanya mahu anak dan kroninya harus menjadi ‘juragan ulung’ mengemudi negara ini sebaik Najib berjaya dijatuhkan nanti, berbeza dengan pendirian PAS bahawa negara ini harus diselamatkan bukan sahaja dengan menolak Najib, tetapi dengan menolak Umno-BN itu sendiri.

Inilah selera besar Mahathir, walhal yang memilih Najib menaiki tahta pemerintahan sebelum ini adalah beliau sendiri. Beliau dan Najib sama-sama lahir dari kawah Umno yang telah bergelumang dengan najis rasuah, skandal dan penyelewengan. Terkini apa yang didedahkan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mengenai kewujudan sembilan dragon yang ada kaitan dengan perjudian juga membawa satu lagi bukti bahawa BN gagal menerajui negara ini.

Cukup sudah rakyat mendengar arahan demi arahan Mahathir sejak sekian lama. Negara ini bukan milik Mahathir sahaja, negara ini milik rakyat yang sayangkan keharmonian, kesejahteraan dan disinilah PAS berperanan membawa Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) dengan resipi Wawasan Induk Negara Sejahtera (WINS) serta Dokumen Hijau bagi merubah seluruh sistem yang ada agar ia berpandukan Islam sebagai penyelamat Ummah.

Maka apa yang dibebelkan Mahathir tidak harus menjadi ratiban rakyat lagi, kerana semuanya hanya bersandar kepentingan diri beliau dan kroninya sahaja, sementelahan pula cita-cita dan nafsu politik bekas PM itu tidak lebih sekadar ‘menanti rebah’ di penghujung masa.

Senarai Mahathir

Rakyat pastinya tidak akan melupai bahawa Mahathir memiliki senarai penyelewengan dan salah guna kuasa yang telah dilakukannyadan juga ahli-ahli kabinetnya sepanjang 22 tahun beliau menjadi Perdana Menteri :

1. Menyekat penyiasatan atau pendakwaan ke atas kroni-kroni kanan BN seperti kes:

    * Pemberian saham oleh Rafidah Aziz, ketika itu Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri kepada menantunya yang telah disiapkan kertas pertuduhan oleh Peguam Negara, tetapi tidak didakwa kerana ditutup failnya oleh Peguam Negara kononnya kekurangan bukti.
    * Penyiasatan ke atas bekas Ketua Menteri Melaka, Abdul Rahim Tamby Chik tentang penglibatan beliau dalam kes rogol pelajar bawah umur dan pengamal rasuah yang tersohor.
    * Sekatan ke atas siasatan BPR dalam kes rasuah bekas Gabenor Bank Negara, Ali Abul Hassan Sulaiman yang didedahkan secara bersumpah oleh bekas Pengarah BPR, Datuk Shafie Yahya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

2. Kegagalan dan melambatkan proses penyiasatan ke atas kroni-kroni BN

    * Penyiasatan lanjut ke atas kes Perwaja dan Eric Chia (kerana perbicaaan dilakukan secara olok-olok yang akhirnya Eric Chia dibebaskan dan sudah pun meninggal dunia). Kes Eric Chia kini diulang tayang semula dengan pendakwaan ke atas bekas Menteri Pengangkutan, Ling Liong Sik dituduh terlibat menipu kerajaan dalam skandal PKFZ yang mana dijangkakan Ling juga akan turut dibebaskan seperti mendiang Eric Chia.
    
    * Penyiasatan kes BMF dan kes pembunuhan saksi utama dalam skandal BMF.
    
    * Penyiasatan kes pelaburan Tabung Haji bernilai RM200 juta yang diluluskan oleh bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Abdul Hamid Othman.
     
    * Kes penyelewengan saham MAIKA Holding oleh bekas Menteri Kerja Raya dan bekas Presiden MIC Tan Sri Dato Seri S Samy Vellu.
     
    * Penyiasatan kes bekas Menteri Pembangunan Masyarakat dan Perpaduan Negara, Dr Siti Zaharah Sulaiman yang menyeludup kereta mewah Mercedes Benz S320.
    
    * Penyiasatan kes kes rasuah membabitkan pemimpin selaim kegiatan rasuahnya yang telah dilaporkan secara detail kepada SPRM, sama seperti yang dilakonkan Dato Seri Najib Razak kini yang mana mereka hanya mahukan rakyat tahu bahawa yang beliau anti kepada pemimpin yang rasuah. Persepsi rakyat:
    
    * Mahkamah adalah sebuah institusi ‘pembersihan’ bagi para pemimpin Umno yang dituduh kurop, kemudian dibebaskan oleh mahkamah dengan alasan yang lapok yang rakyat bosan mendengarnya.

3. Menyelewengan dana-dana awam untuk membantu kroni BN

    * Merompak wang royalti minyak Terengganu dan ditukar menjadi wang ehsan untuk kegunaan politik Umno ketika PAS memerintah Terangganu dari tahun 1999 hingga 2004.
    * Mengagihkan projek lebuh raya Utara Selatan kepada syarikat milik Umno.
    * Memaksa Kumpulan Wang Simpanan Guru-guru (KWSG) menyelamat (bail out) 50.6 peratus saham MAS milik Naluri Sdn Bhd dengan harga RM8 sesaham ketika harga semasanya RM3.60 sesaham.
    * Pengambilalihan semula MAS oleh kerajaan daripada Tajuddin Ramli yang bernilai RM1.8b.
    * Pengambilalihan syarikat Renong dan UEM oleh kerjaan melalui Dana Harta.
    * Pelaburan Tabung Haji melalui TH Technologies Sdn Bhd dalam projek ERL dengan penguasaan 80 peratus saham yang menguntungkan kroni Perdana Menteri yang menjadi rakan kongsi YTL Corporation.
    * Penyuntikan modal RM750 juta kepada BBMB, sebuah bank milik kerajaan sebelum diambil alih oleh bank milik Umno, Bank of Commerce dan membentuk Bank Bumiputera Commerce (BCB).
    * Pembelian saham Technology Resource Industries (TRI) oleh Dana Harta .
    * Pengambilalihan Celcom, anak syarikat TRI oleh Telekom.
    * Memaksa KWSP membiayai projek LRT Putra serta menyelamatkan L&G dan PLUS.
    * Memaksa Petronas membeli saham Proton.
    * Memaksa Petronas mengambil alih Litar Sepang.
    * Memaksa Dana Harta menanggung hutang lapuk berjumlah RM39.326b milik BBMB, Sime Bank dan 66 institusi kewangan yang lain.
    * Memiliknegarakan IWK setelah ia mengalami kerugian.
    * Pemilikan 200 syarikat oleh Mirzan Mahathir.
    * Kes anak Ling Liong Sik memiliki harta RM1b ketika berusia 28 tahun.
    * Penglibatan keluarga Daim Zainuddin dalam pelbagai jenis perniagaan, dan
    * Penglibatan adik dan anak Abdullah Ahmad Badawi dalam perniagaan.

4. Menyalahgunakan akta-akta draconian seperti ISA, OSA dan Akta Cetak dan Mesin Cetak bagi tujuan kepentingan politik Umno:

    * Kes ISA seperti Operasi Lalang (1987), Operasi Kenari (1989), al-Arqam (1994), Reformasi (1998), al-Maunah (2000) dan KMM (2001).
    * Kes OSA seperti kes Mohd Ezam Mohd Noor (2002).
    * Kes Akta Cetak dan Mesin Cetak seperti kes Lim Guang Eng (1999).

5. Menyekat kebebasan badan penguatkuasa

    * Campur tangan terhadap tugas-tugas polis
    * Mengganggu penyiasatan BPR
    * Menghalang pendakwaan oleh Peguam Negara, dan
    * Mencampuri tugasan SPR dalam urusan pilihan raya.

6. Mengagihkan tender-tender secara runding terus kepada kroni yang tidak berkelayakan sehingga menyebabkan kes-kes seperti:

    * Keruntuhan makmal computer;
    * Kegagalan menyiapkan 2,192 makmal komputer dalam fasa pertama;
    * Terbengkalainya projek perumahan polis di Batu Pahat;
    * Keretakan PULAREK; dan
    * Penyelewengan pembekalan alat-alat saintifik ke Kolej Matrikulasi.

7. Mempengaruhi integriti dan kebebasan kehakiman

    * Kes Anwar Ibrahim (kes liwat 1)
    * Kes fiasco Tun Salleh Abbas;
    * Percutian Ketua Hakim Negara, Mohd Eusoff Chin bersama VK Lingam.
    * Kes tape V K Lingam, Suruhanjaya Diraja yang terlibat menyiasata kes ini mencadangan beliau bersama 5 orang lagi disiasat lanjut. Nazri Aziz kata tiada kes, maka kes ditutup.
    * Campur tangan seorang hakim kanan dalam pengendalian kes pengundi hantu DUN Likas.
    * Pendedahan oleh Datuk Syed Aidid, bekas Hakim Mahkamah Tinggi tentang 112 kes rasuah hakim-hakim.
    * Penghapusan bukti dalam kes seks DP Vijandran.
    * Pelantikan Mohtar Abdullah sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan setelah beliau terlibat membebaskan Rahim Tamby Chik, Tan Sri Muhammad Mohd Taib, Rafidah Aziz dan sebagainya ketika menjadi Peguam Negara, dan
    * Pelantikan Ariffin Jaka dan Agustin Paul (sudah meninggal dunia kerana mengidap barah) sebagai Hakim Mahkamah Agung.

8. Kerugian dan penyelewengan dana-dana awam

    * Penyelewengan RM 40 juta wang PPRT;
    * Kerugian pelaburan Tabung Haji;
    * Kerugian RM15b Bank Negara;
    * Kerugian RM40 juta AIM;
    * Kerugian LRT Putra dan LRT Star; dan
    * Kemerosotan keuntungan KWSP hampir RM600 juta pada 2000.

9. Menghina dan menyekat Islam

    – Merancang membuang nama Islam daripada pertubuhan Islam;
    – Mengucapkan penghinaan ke atas sunnah-sunnah Nabi;
    – Mengucapkan penghinaan ke atas hukum-hukum Tuhan;
    -Membiarkan penulis-penulis menghina hukum Allah, Islam, nabi dan ulama;
    -Menyekat dan memperkecilkan sekolah agama rakyat; dan
    -Memecat Mufti Selangor kerana mempertahankan tiga orang ratu cantik.

10. Menghapuskan hak istimewa Melayu dan Bumiputera

    -Menutup dua MRSM di Terengganu.
    -Menutup sekolah agama rakyat.
    – Menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar subjek Matematik dan Sains di sekolah.

Mahathir vs Najib

Atas beberapa keadaan inilah maka saya berpandangan bahawa:

    -Dr Mahathir Mohamad sepanjang menjadi Perdana Menteri telah melakukan pelbagai jenayah atau melindungi kegiatan jenayah dengan menyalahgunakan kuasa beliau sebagai Perdana Menteri.

    -Dr Mahathir Mohamad telah menyalahgunakan dana-dana awam untuk membantu kroni-kroni, kaum keluarga dan kepentingan-kepentingan BN.

    -Dr Mahatir Mohamad juga telah melakukan pelbagai penyelewengan dalam pentadbiran kerajaan termasuk membiarkan berlakunya rasuah, salah guna kuasa dan sebagainya.
    -Dr Mahathir Mohamad juga telah menggunakan kuasanya untuk mencampuri urusan badan-badan penguatkuasa dan menghalang kebebasan kehakiman.
    -Dr Mahathir Mohamad telah melakukan pencabulan ke atas hak asasi rakyat, mencabul kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan mencabul hak istimewa orang-orang Melayu dan Bumiputera.

Apalah bezanya beliau dan Najib,  walau Najib miliki isu skandal IMDB,  Felda, FGV,  Mas,  Proton-Geely,  Skandal TH,  Skandal Tanah TRX,  Isu dana RM 2.5 bilion dan pelbagai kelemahan lain selain terus menggunakan dasar yang berjalan sejak zaman Mahathir memerangi musuh politik dengan cara kotor.

Pilihan di tangan rakyat,  PAS miliki kekuatan dengan model pemerintahan bersih di Kelantan untuk tatapan rakyat Malaysia,  dasar Islam yang dipegang menjadi panduan mengurus negara. {/mprestriction}