Menjawab fitnah

IDRIS

SEMALAM bukan undi atau sokong kenaikan harga barang atau sokong harga kenaikan petrol.  Kenapa pula FITNAH mengatakan saya dan Kak Lah (MP Rantau Panjang) berkecuali dan sokong kenaikan harga barang dan petrol. Ini satu FITNAH.

Advertisement

Semalam bahas mengenai RUU Perbekalan KPDNKK. Ertinya bahas peruntukan kementerian. Perbahasan peringkat ini sudah berlangsung sejak 14 November 2017 hingga 28 November 2017.  Kenapa FITNAH kata saya dan Kak Lah sokong kenaikan harga barang dan petrol. Boleh dengar ucapan kami mengenai perkara ini.

Setiap Kementerian ada pengundian setelah dibahaskan. Hari ini RUU Perbekalan Kementerian Pengangkutan, Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air dan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar. Semuanya perlu diluluskan dan diundi setelah dibahas setiap kementerian.

Semalam pihak PH minta undi belah bagi. Yakni bilang setiap ahli MP yang hadir. MP PAS telah mengambil sikap tidak mengundi (kecuali) ketika pengundian Perbahasan Bajet Dasar 13 November 2017. (saya sudah tulis perkara ini)

Saya HORMAT keputusan PH yang buat undi belah bagi. Tapi jangan fitnah sudahlah. Kenapa tidak minta speaker undi belah bagi dan menolak RUU Kementerian Kerja Raya, sedangkan kementerian ini yang menjaga lebuh raya dan tol. Bukankah tol juga merupakan faktor kenaikan harga barang seperti harga petrol?

Alhamdulillah saya sempat membahas RUU Kementerian Kerja Raya semalam.

Ini penjelasan saya, boleh hendak kata apa pun pada saya. Hendak terima atau tidak terpulang kepada masing-masing. Saya manusia biasa, bukan maksum. Ini biasa dalam perjuangan. Cuma jangan FITNAH saya dan Kak Lah sokong kenaikan petrol dan barang. Kami tidak pernah berkompromi dalam masalah penindasan kepada rakyat.

Boleh dengar ucapan kami di dalam parlimen dan juga di luar parlimen. Kalau hendak FITNAH  juga, teruskan sementara hayat dikandung badan. Saya tidak boleh menghalang orang hendak sebar FITNAH.

Semoga Allah memberi kekuatan dan kesihatan kepada kita semua untuk menegakkan Islam dan keadilan di atas muka bumi ini.

USTAZ IDRIS AHMAD
MP Bukit Gantang
Selasa, 21 November 2017 – HARAKAHDAILY 21/11/2017