Tuduhan irhab; dakhan seliputi umat Islam kini

DUNIA hari ini diseliputi dakhan yang menebal sehingga kebatilan dilihat kebenaran dan kebenaran dianggap kebatilan. Situasi dakhan ini telah diperingatkan oleh Rasulullah SAW melalui hadis Huzaifah Ibnu Al-Yaman:

Advertisement

يَا رَسُوْلُ اللهِ أِنَّا كُنَّا فِي جَاهِلِيَّةٍ وَشَرِّ فَجَاءَنَا اللَّهُ بِهَذَا الْخَيْرِ فَهَلْ بَعْدَ هَذَا الْخَيْرِ مِنْ شَرٍّ قَالَ: نَعَمْ فَقُلْتُ هَلْ بَعْدَ ذَلِكَ الشَّرِّ مِنْ خَيْرٍ قَالَ: نَعَمْ وَفِيْهِ دَخَنٌ قَلْتُ: وَمَا دَخَنُهُ؟ قَالَ: قَوْمٌ يَسْتَنُّوْنَ بِغَيْرِ سُنَّتِي وَيَهْدُوْنَ بِغَيْرِ هَدْيِي تَعْرِفُ مِنْهُمْ وَتُنْكِرُ. فَقُلْتُ: هَلْ بَعْدَ ذَلِكَ الْخَيْرِ مِنْ شَرٍّ؟ قَالَ: نَعَمْ دُعَاةٌ عَلَى أَبْوَابِ جَهَنَّمَ مَنْ أَجَابَهُمْ إِلَيْهَا قَذَفُوْهُ فِيْهَا فَقُلْتُ: يَا رَسُوْلُ اللهِ صِفْهُمْ لَنَا قَالَ: قَوْمٌ مِنْ جِلْدَتِنَا وَيَتَكَلَمُوْنَ بِأَلْسِنَتِنَا

Maksudnya: “Wahai Rasulullah, dahulu kami berada dalam jahiliyah dan kejahatan lalu Allah mendatangkan kebaikan, apakah setelah kebaikan ini akan datang kejahatan? Baginda menjawab: Ya, lalu aku bertanya: adakah setelah kejahatan ini akan datang pula kebaikan? Baginda menjawab: Ya, akan tetapi padanya terdapat dakhan (kefasadan meluas yang melanda ummah seolah diselubungi asap tebal). Aku bertanya: Apa dakhan tersebut? Baginda lantas menjawab: Satu kaum yang melaksana ajaran bukan daripada ajaranku dan menunjukkan (manusia) kepada selain petunjukku, kamu mengenali daripada kalangan mereka dan kamu memungkirinya. Aku bertanya lagi: Apakah setelah kebaikan ini akan datang kejahatan lagi? Baginda menjawab: Ya, (akan muncul) para daie yang menyeru ke neraka jahanam. Barangsiapa yang menerima seruannya, mereka menjerumuskannya ke dalam neraka. Aku bertanya: Ya Rasulullah, terangkan ciri-ciri mereka kepada kami? Baginda menjawab: Mereka adalah dari golongan kita dan berbicara dengan bahasa kita.” (Riwayat Muslim)

Zaman dakhan melahirkan ramai perosak agama sehingga terdapat daripada kalangan ulama dan ilmuwan yang menyebarkan kekeliruan dan membuat persepsi salah sehingga menimbulkan pertempuran sesama sendiri. Sementara para ulama yang memperjuangkan Islam, berani menyatakan kebenaran dan sentiasa menyebarkan dakwah dalam masyarakat dilabel sebagai irhabi (pengganas) dan pemutar belit agama.

Pada hakikatnya, inilah percaturan musuh Islam daripada kalangan Yahudi, Nasara, Atheis, Zionis, Harakah Taghrib (gerakan pembaratan) dan para pengikutnya yang dirancang secara rapi. Mereka melaga-lagakan umat Islam dengan membangkitkan sentimen kaum dan mazhab serta melancarkan serangan pemikiran yang sangat halus. Umat Islam seharusnya sedar dengan permainan licik musuh Islam dan ternyata negara-negara umat Islam telah dijadikan sasaran mereka. Terkini, apabila Arab Saudi, Mesir, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Bahrain menyenarai hitam Kesatuan Ulama Islam Sedunia (KUIS) dalam senarai pengganas, ia membuktikan bahawa pemimpin negara umat Islam kini telah terkena jerat musuh di samping sikap mereka sendiri yang membenci wujudnya kelompok yang menyeru kepada tuntutan Islam.

Bagaimana mungkin para ulama yang saban hari menyerahkan jiwa raga untuk Islam adalah pengganas sedangkan merekalah penentang keganasan. Profesor Dr Yusuf Al-Qaradhawi, Presiden KUIS melalui ucapan dan penulisannya sentiasa menolak sebarang unsur keganasan dan ekstrim dalam masyarakat seumpama ditegaskan melalui karya beliau Al-Sohwah Al-Islamiahsebanyak lima siri. Terbaharu beliau menulis dalam kitab berjudul Akhlaq Al-Islam menyeru sekalian umat Islam membangunkan masyarakat sejahtera dengan akhlak terpuji dan menjauhi sifat Ifrath Wa Tafrith serta keganasan.

Naib Presiden KUIS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam karya beliau, Al-Islam Wa Alaaqatuh Bil Irhab menyanggah segala tindakan keganasan yang dipalitkan atas nama Islam walhal ia sebenarnya konspirasi jahat musuh terhadap Islam. Bahkan beliau telah mengenegahkan perbahasan ilmiah secara mendalam dengan huraian sejarah membongkarkan siapa pengganas sebenar. Sepatutnya, Ulama seperti inilah yang dijadikan rujukan dunia Islam dalam membendung jenayah irhab dan bukannya disenarai dalam kelompok irhabi!

Inilah percaturan musuh yang wajib disedari oleh seluruh umat islam. Segala percaturan musuh melalui pelbagai modul dan blood borders yang dirancang hakikatnya adalah Al-Harju yang telah diperingatkan oleh Rasulullah SAW apabila Baginda ditanya oleh para sahabat berkaitan Al-Harju:

قِيلَ: وَمَا الْهَرْجُ ؟ قَالَ: الْكَذِبُ وَالْقَتْلُ، قَالُوا: أَكْثَرُ مِمَّا نَقْتُلُ الْآنَ؟ قَالَ: إنَّهُ لَيْسَ بِقَتْلِكُمْ الْكُفَّارَ، وَلَكِنَّهُ قَتْلُ بَعْضِكُمْ بَعْضًا

Maksudnya: “Ditanya apakah yang dimaksudkan dengan Al-Harju? Baginda menjawab: ia adalah suatu pendustaan dan pembunuhan. Mereka bertanya: apakah lebih ramai daripada yang kami bunuh sekarang (daripada kalangan musyrikin dalam peperangan)? Jawab Nabi: Sesungguhnya kamu bukannya membunuh golongan kafir, akan tetapi pembunuhan berlaku sesama kamu sendiri”. (Riwayat Imam Ahmad)

Sementara dalam hadis lain, Nabi SAW bersabda:

يَتَقَارَبُ الزَّمَان، ويُقْبَضُ العِلْمُ، وتُظْهرُ الفِتَنُ، ويُلْقَى الشُّحُّ، ويَكثُرُ الهَرْجُ، قَالُوا: وَمَا الهَرْجُ؟ قَالَ: القَتْلُ

Maksudnya: “Waktu akan menjadi dekat, ilmu dicabut, aneka fitnah dimunculkan, kekikiran merebak dan Al-Harju semakin banyak.” Mereka berkata: Apa yang dimaksud dengan Al-Harju? Baginda SAW bersabda: Pembunuhan.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Oleh sebab itulah, banyak kejadian keganasan, rusuhan dan pengeboman yang berlaku di seluruh pelosok dunia. Apa yang malang dan menyedihkan apabila kejadian keganasan tersebut berlaku, akan ada pihak yang terus menuding jari kepada kelompok umat Islam. Islam tidak pernah menghalalkan sebarang bentuk keganasan malahan pengganas adalah penjenayah yang wajib dijatuhkan hukuman.

Pengeboman dan pembunuhan yang berlaku di Masjid Raudhah, Bi’r Al-Abd Sinai, Mesir juga adalah sebahagian perancangan blood borders musuh Islam. Namun, sangat menyedihkan apabila terdapat daripada kalangan ulama Mesir secara yakin menuding jari kepada pihak Ikhwan Muslimin. Tokoh Rijal Ummah yang telah berjasa kepada umat islam, Al-Syahid Syed Qutb turut dituduh sebagai punca dalam isu ini akibat penulisan tafsir Zhilalnya yang dikaitkan berunsur keganasan. Lebih malang, apabila pemikirannya dibedah semula melalui program televisyen Mesir bagi memberi penerangan kepada masyarakat bahawa Syed Qutb dan Ikhwan adalah kelompok pengganas sepanjang zaman.  

حسبنا الله ونعم الوكيل

 – HARAKAHDAILY 27/11/2017

(Penulis ialah Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat dan juga Pengarah Pilihan Raya Dewan Ulamak PAS Negeri Kelantan)