Skandal tanah Felda: Najib perlu ambil cuti

SETELAH disahkan oleh Pengerusi Felda laporan Berita Harian 21 Disember mengenai Felda bakal kehilangan hak ke atas tanah di jalan Semarak, Perdana Menteri sewajar mengambil cuti bagi memberi ruang penyiasatan menyeluruh ke atas skandal besar ini.

Advertisement

Tan Sri Shahrir Abd Samad dalam satu temubual oleh Berita Harian pada hari yang sama mengakui agensi itu ‘kehilangan’ tiga bidang tanahnya bernilai lebih RM250 juta di Jalan Semarak. Beliau sendiri tidak faham bagaimana tanah milik Felda boleh berpindah milik kepada syarikat lain menurut laporan Berita Harian.

Merujuk rentetan laporan dan pendedahan media masa ini, kami warga Felda berpendapat sewajarnya penyiasatan menyeluruh kepada mereka yang terlibat dengan kadar segera kerana melibatkan aset Felda. Skandal berangkai ini yang melibatkan beberapa syarikat seperti dirancang dengan rapi.

Bermula dari cadangan Pembangunan Menara setinggi 70 tingkat di atas tapak Wisma Felda Jalan Gurney  Kuala Lumpur yang diserahkan kepada sebuah Syarikat Syenergy Promenade Sdn. Bhd. Sebelum ini Koperasi Permodalan Felda dicadang mengambil alih dan menyelesaikan masalah kewangan Encorp.

Cadangan ini dilihat satu lagi penyalahgunaan dana koperasi terbesar orang melayu untuk menyelamatkan syarikat yang dimiliki oleh seorang bekas Menteri. Sejauh mana penglibatan Felda dan Encop hanya pihak Felda dan kerajaan sahaja yang tahu.

Pendedahan terbaharu ini juga dilihat satu agenda terancang mengenakan seseorang dan menyelamatkan seseorang. Lebih menarik pemilik Syarikat Syenergy Promenade adalah pemilik sama Syarikat yang disebut mengambil alih tanah Felda iaitu Kuala Lumpur Vertical City (KLVC)

Sudah sampai masanya Skandal FELDA dan Isa Samad ditamatkan. Kenapa perlu kerajaan menunggu kehilangan demi kehilangan aset dan wang Felda terdedah tanpa penyiasatan dari pihak berwajib sendiri. Mustahil Isa Samad keseorangan tanpa penglibatan orang yang lebih besar dalam berpuluh-puluh skandal yang melanda Felda sejak 2011.

Kami rakyat Malaysia dan warga Felda akan menyajung tinggi jika Perdana Menteri sendiri mengambil cuti bagi memberi ruang seluasnya. Ketokohan Datuk Seri Najib akan lebih dihormati jika percutian beliau nanti dapat membersihkan nama kerajaan dari terpalit skandal ini. Kami yakin dengan kefahaman seseorang itu tidak bersalah selagi beliau tidak dibuktikan kesalahannya.

NARAZA MUDA
Timbalan Pengarah Hal Ehwal Felda Lajnah Tanah Pas. – HARAKAHDAILY 22/12/2017