Ambil perhatian serius pemberhentian pekerja

TERAS Pengupayaan Melayu (Teras) dan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) menggesa pihak kerajaan melihat secara serius terhadap tren pemberhentian pekerja yang semakin meningkat sejak 2015.

Advertisement

Laporan berita bahawa dijangka 50,000 pekerja akan diberhentikan pada 2018 sangat mencemaskan kerana dalam sebuah negara yang bergantung kepada sektor pembuatan dan perkhidmatan, tren ini boleh menjejaskan kualiti hidup rakyat.

Laporan yang disiar dalam akhbar tempatan kelmarin melaporkan Pengarah Eksekutif Persukutuan Majikan Malaysia menyatakan sektor perbankan, insurans, pembinaan dan peruncitan juga dijangka mengalami pengurangan pekerja.

Kami menggesa pihak kerajaan meneliti tren ini dengan terperinci agar suatu perancangan menukar kebergantungan kepada pekerja luar dikurangkan bagi memastikan rakyat tempatan mendapat peluang pekerjaan yang lebih luas.

Sementara itu pelbagai skim melindungi kebajikan pekerja hendaklah dinilai semula agar majikan tidak sewenang-wenangnya membuang pekerja tanpa melihat nasib mereka.

Kami menyarankan supaya sektor pertanian diberi lonjakan baru terutama dalam sektor makanan agar ia dapat menyerap pekerja mencari pendapatan yang terjamin.

Kami juga melihat pengangguran graduan tempatan juga suatu tren yang perlu diperhatikan. Meningkatkan kemahiran dan kemampuan menjadi usahawan yang berjaya perlu diusahakan. Pelbagai institusi kemahiran teknikal dan vokasional masih belum dapat melahirkan usahawan yang mencukupi dalam kalangan graduan universiti.

Skim gaji minimum, sistem insurans pekerja, cuti bersalin serta pasaran pekerja yang tidak kompetitif adalah faktor yang perlu diberi perhatian. Akan tetapi kebajikan dan perlindungan pekerja tidak boleh dikompromi supaya pekerja tidak boleh dieksploitasi dengan mudah.

Kami menyeru pihak kerajaan meneliti isu ekonomi negara yang berkait dengan soal menerima terlalu ramai pekerja luar. Daripada lebih 6 juta pekerja swasta, pekerja asing nampaknya mendominasi pasaran pekerja. Ini menandakan tren bekalan pekerja dari luar jauh lebih besar dari pekerja di dalam negara sendiri.

Tren sektor pembuatan semakim malap sepatutnya sudah dapat dikesan. Pihak kerajaan perlu lebih proaktif melihat tren global ekonomi dunia.

Kami masih berpendapat ekonomi negara yang terlalu bergantung kepada FDI (pelaburan langsung asing) perlu dinilai semula. Kini pembukaan pelaburan kepada negara luar dalam sektor hartanah juga bakal melihat profil pekerja luar akan terus meningkat di dalam negara ini.

Mohd Azmi Abdul Hamid
Presiden Teras Pengupayaan Melayu
7 Januari 2018 – HARAKAHDAILY 7/1/2018