Kewujudan JAKIM amat penting untuk Malaysia

PERSATUAN Ulama Malaysia (PUM) melihat bahawa kewujudan JAKIM amat penting di negara ini, khususnya untuk menyelaraskan hal ehwal Islam di dalam negara.
 
Fungsi JAKIM selama ini adalah signifikan dalam membantu YDP Agong sebagai Ketua Agama bagi Persekutuan, dan berkerjasama bersama DYMM Sultan di negeri-negeri yang merupakan Ketua Agama di negeri masing-masing dalam memelihara pada setiap masa Agama Islam dan berdiri tetap di atas pemerintahan yang adil dan aman di Malaysia.
 
 PSebagai sebuah jabatan di peringkat Persekutuan, JAKIM terbukti telah berperanan dengan baik, khususnya menjalankan fungsi merapatkan hubungan Majlis Agama Islam Negeri-negeri (MAIN) dan Jabatan Agama Islam Negeri-negeri (JAIN) bagi menyelaraskan urusan agama. Pastinya hubungan yang rapat dengan MAIN dan JAIN selaku pihak berkuasa agama Negeri-Negeri adalah bagi tujuan penyelarasan hal ehwal Islam antara Negeri dan Persekutuan.
 
Kewujudan JAKIM dalam sejarah panjang pentadbiran negara yang bermula sebagai sebuah unit agama di JPM, sememangnya berperanan besar menegakkan syiar Islam dan dilihat telah berjaya mengekang fahaman dan ajaran sesat selain telah berjaya memperkasa kefahaman umat Islam berlandaskan wasatiyyah.
 
Dalam pada masa sama, JAKIM juga telah berjaya menyelaraskan hal ehwal Islam di Malaysia antaranya dalam bidang pendidikan Islam, penyelarasan pensijilan Halal, perkembangan dasar serta program dakwah serta lain-lain bidang yang melibatkan kepentingan umat Islam. Selain itu, kita juga lihat bahawa JAKIM telah berjaya menyerlahkan lagi imej Malaysia di pentas dunia dalam bidang Al Quran seperti penganjuran Majlis Tilawah Al Quran pada setiap tahun dan adanya institusi Darul Quran JAKIM.
 
Dalam konteks ini, sewajarnya Kerajaan terus memberikan dan menambah peruntukan bagi JAKIM memartabatkan Islam sebagai agama Persekutuan kerana penubuhan JAKIM adalah menepati semangat Perkara 3, Perkara 12(2), Perkara 121(1A) dan Sumpah Jawatan Yang di-Pertuan Agong di bawah Perkara 37(1) Perlembagaan Persekutuan.
 
PUM meminta masyarakat Malaysia tidak terpengaruh dengan mana-mana pihak yang cuba mempertikaikan kewujudan JAKIM. Mempertikaikan kewujudan JAKIM secara tidak langsung dibimbangi juga merupakan satu usaha menyekat perkembangan Islam di dalam negara. Semua pihak diseru menekuni terlebih dahulu sejarah pengurusan hal ehwal Islam di Malaysia selain melihat sumbangan JAKIM kepada negara dan ummah. 
 
PUM menyeru, dalam apa juga keadaan agar tidak ada pihak yang terlibat bersekongkol dengan mereka yang berusaha menyekat perkembangan Islam dan cahayanya. Malah, PUM mempertegaskan bahawa JAKIM adalah badan yang sangat relevan kewujudannya di Malaysia. Justeru, ia mesti dipertahan dan diperkasakan demi kedaulatan negara tercinta.
 
 
DATO’ SYEIKH HJ ABDUL HALIM ABD KADIR
Yang Dipertua
Persatuan Ulama Malaysia – HARAKAHDAILY 5/2/2018
Advertisement