Benarkah Tun M tidak pernah diskriminasi Kelantan?

TERKEJUT besar saya bila mendengar ucapan Naib Presiden PAN, Haji Husam Musa, dalam Ceramah Perdana Sempena Pelancaran Pakatan Harapan Parlimen Bachok di Pejabat PAN Bachok malam tadi, 9 Februari 2018, yang berbunyi “Tun Dr Mahathir ni tidak pernah diskriminasi Kelantan”.
 
Ini kerana ucapan Haji Husam ini jauh bertentangan dengan kenyataan beliau sendiri sebelum ini, dengan kenyataan Haji Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, yang merupakan Pengerusi PAN Kelantan sebelum ini, malah dengan kenyataan Almarhum Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri sebelum ini.
 
Dalam kenyataan beliau sempena 22 tahun pemerintahan PAS di Kelantan pada tahun 2012, Haji Husam telah menyebut: “Sikap diskriminasi Umno yang berterusan, seperti penafian pembayaran royalti petroleum, pembinaan lebuh raya, lapangan terbang yang masih tidak diberikan status antarabangsa, pelabuhan yang belum benar-benar dimajukan oleh Kerajaan Pusat dan wujudnya pelbagai diskriminasi yang lain.”
 
Dalam kenyataan beliau pada tahun 2011, Haji Wan Abdul Rahim telah menyenaraikan 17 diskriminasi Kerajaan Persekutuan terhadap Kelantan, termasuk:
(1) Menubuhkan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) sebaik sahaja PAS berjaya memerintah negeri itu pada tahun 1990 bagi tujuan mengganggu sistem pentadbiran kerajaan negeri.
(2) Menteri Besar tidak lagi dilantik menjadi Pengarah Keselamatan Negeri Kelantan.
(3) Baja subsidi tidak lagi diberikan secara menyeluruh oleh Kerajaan Persekutuan kepada rakyat Kelantan.
(4) Menteri Besar tidak lagi dijemput di dalam Mesyuarat-Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri.
(5) Geran Persekutuan dalam bentuk capitation grant, federal road grant, growth grant, dalam bentuk geran keseimbangan dan lain-lain diberi amat lewat.
(6) Peruntukan geran rumah awam kos rendah sebanyak RM12 juta yang telah dipersetujui oleh Kerajaan Persekutuan melalui pihak Perbadanan Kemajuan Iktisas Negeri Kelantan telah ditarik balik sebaik sahaja PAS berjaya memerintah Kelantan.
(7) Permintaan Tuan Guru Nik Aziz sejak tahun 1991, menerusi pertemuannya dengan Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad, agar diwujudkan satu pelabuhan di Kelantan, tetap tidak dilayan oleh Kerajaan Persekutuan hingga kini.
(8) Tok Guru minta supaya tanah yang telah pun diambil di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Pengkalan Chepa untuk memanjangkan landasan penerbangan, sampai ke hari ini pun tidak dapat digunakan lagi.
(9) Royalti petroleum kepada Kerajaan Kelantan tetap terus dinafikan sehingga hari ini, sehingga Kerajaan Kelantan terpaksa membawanya ke mahkamah untuk mendapatkan royalti minyak dan gas hak rakyat negeri Kelantan.
(10) Apabila berubah kerajaan, wakil kerajaan negeri untuk berada di dalam Lembaga Pengarah KESEDAR tidak lagi diminta daripada kerajaan negeri, tetapi dilantik mengikut kesukaan pihak Kerajaan Persekutuan sendiri
 
Penegasan Almarhum Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengenai diskriminasi Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Kerajaan Kelantan pula telah terlalu banyak direkodkan dan tidak jauh berbeza daripada kenyataan-kenyataan Haji Husam dan Haji Wan Abdul Rahim yang merupakan bekas Setiausaha-Setiausaha Politik beliau sebelum ini.
 
Malah, bekas pemimpin Umno seperti Datuk Zaid Ibrahim juga turut mengakui diskriminasi Tun Dr Mahathir terhadap Kerajaan Kelantan ini di mana di dalam satu tulisan beliau pada tahun 2009 beliau telah menyebut: “Bila BN kalah kepada PAS sejak 1990, setiap kali Pilihan Raya Umum BN berjanji nak buat macam-macam kebaikan untuk rakyat di Kelantan. Tapi setiap kali BN kalah, orang Kelantan terus menjadi mangsa diskriminasi pembangunan BN.”
 
Lebih jauh lagi, diskriminasi Tun Dr Mahathir terhadap Kerajaan Kelantan ini juga turut disebut di dalam tesis PhD Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff pada tahun 1998 bertajuk “Federalism in Malaysia:Study of the Politics of Centre-State Relations” dalam mana beliau telah menyebut:
(1) “This centralisation of constitutional powers has been used by the federal government in a discriminatory manner to gain leverage against state governments under opposition control.”
(2) “The federal government refused to cooperate with the PAS-led state government in administering the state and also limited its assistance to the state’s economic development programmes in order to undermine the credibility of PAS claims to be a legitimate alternative to Umno rule.”
(3) “Mahathir’s Umno discriminated against Kelantan in terms of cultural development.”
 
Tidak saya sangka sama sekali sampai ke tahap ini cubaan mensucikan Tun Dr Mahathir selaku Pengerusi Pakatan Harapan (PH) dan selaku calon Perdana Menteri PH boleh berlaku di kalangan pemimpin PH Kelantan, termasuk oleh Haji Husam selaku Pengerusi PH Kelantan sendiri. -HARAKAHDAILY 10/2/2018
Advertisement