Keputusan yang mengangkat martabat Mahkamah Syariah

UMAT Islam menyambut keputusan Mahkamah Persekutuan Kuching, Sarawak hari ini yang membatalkan permohonan empat individu warga Sarawak untuk mengisyhtiharkan diri mereka keluar dari Islam dengan rasa syukur atas pertolongan Allah menyelamatkan Islam di bumi Malaysia.

Advertisement

Keputusan dibuat lima panel hakim dianggotai Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, Tan Sri Ahmad Maarop, Tan Sri Hasan Lah, Tan Sri Ramly Ali dan Tan Sri Jeffrey Tan selepas meneliti permohonan berkenaan, termasuk hujah berkaitan. Alasan panel hakim Mahkamah Persekutuan yang membuat keputusan itu kerana mereka tidak boleh melakukannya melalui Mahkamah Sivil dan menurut mereka berdasarkan undang-undang kes, bahawa Mahkamah Sivil tidak mempunyai bidang kuasa untuk memutuskan kes-kes murtad. Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin yang membacakan keputusan itu berkata walaupun tidak ada peruntukan seperti itu dalam Ordinan Mahkamah Syariah 2001, terdapat peruntukan dalam Ordinan Majlis Islam Sarawak 2001 yang boleh digunakan oleh Mahkamah Syariah.

Keputusan Mahkamah Persekutuan bererti mengiktiraf bidang kuasa Mahkamah Syariah. Isu pertindihan kuasa antara Mahkamah Syariah dan Mahkamah Sivil sering berbangkit sehingga ada kalanya Mahkamah Syariah ditenggelamkan oleh kuasa Mahkamah Sivil yang membuat keputusan dalam urusan yang melibatkan Mahkamah Syariah. Dalam kes ini, Mahkamah Persekutuan membuat keputusan yang tepat dengan menolak kes ini sebaliknya menyerahkan kepada Mahkamah Syariah untuk menetapkannya.

Keputusan ini tentunya melegakan umat Islam seluruhnya. Dalam keadaan agama Islam sedang dicabar dan bertarung dengan hebat oleh mereka yang mahu mencemar dan menghina agama Islam, keputusan Mahkamah Persekutuan membela hak agama Islam. Soal murtad bukan sesuatu yang boleh dibuat main dan dipandang remeh. Empat orang pemohon ini telah melakukan suatu jenayah yang besar dalam Islam dan hukuman murtad adalah hukuman yang berat dan keras.

Sebagai sebuah negara umat Islam seperti termaktub dalam perlembagaan Malaysia Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan, hak agama Islam perlu dijunjung dan dijulang setingginya. Mana-mana pihak yang berusaha merendahkan atau menghina agama Islam perlu dihukum dengan hukuman yang setimpal. Perkara murtad mesti diadili mengikut lunas syariah dan hanya Mahkamah Syariah mesti menghakimi mereka. Jika tidak, tafsiran hukum syariah boleh diterjemah dan ditafsir mengikut sesuka hati dan selera sesiapa sahaja. Bayangkan jika panel hakim dengan mudah membenarkan pemohon menukar agama, dikhuatiri negeri Borneo seperti Sabah dan Sarawak akan lebih rapuh dengan usaha ramai lagi golongan yang mahu menjadi murtad. Apa yang dibimbangkan, umat Islam dengan mudah keluar agama Islam seumpama menukar baju.

Selain itu, saya merasa terkilan kerana peguam yang mewakili empat pemohon adalah YB Baru Bian (ADUN Ba’kelalan dan Pengerusi PKR Sarawak). Sebagai seorang pemimpin politik parti pembangkang di Sarawak, beliau tergamak bekerjasama dengan para penghina Islam demi kepentingan diri sendiri. Jelaslah beliau juga terlibat secara langsung dalam usaha merendahkan kedudukan agama Islam. Beliau tidak layak menjadi pemimpin kerana telah mencemarkan dan menghina umat Islam di Negeri Sarawak. Saya hairan mengapa tidak ada suara para pemimpin tertinggi Pakatan Harapan menegurnya ketika pemimpin PKR Sarawak ini tidak mempunyai sensitiviti dengan mewakili keempat pemohon terbabit.

Penglibatan YB Baru Bian dalam kes ini menjadi petanda bahawa PH bukan parti yang membawa harapan, tetapi membawa kemusnahan terhadap agama Islam dan negara. Kes ini menjadi hikmah agar rakyat membuka mata siapa sebenarnya yang membela Islam dan siapa pula yang mahu merosakkan agama Islam di negara ini.

DR RIDUAN MOHAMAD NOR – HARAKAHDAILY 27/2/2018