RadioHead untuk tutup janji PRU14?

KITA berada di zaman edan, kemaksiatan dan kemungkaran dibungkus rapi atas nama kebebasan berekspresi, hak asasi manusia dan hak menikmati seni. Sensate culture dan budaya popular bukan sahaja digilai oleh anak-anak muda ranggi namun terus dikembang subur oleh penguasa. Kesungguhan YB Nurul Izzah untuk membawa masuk kumpulan Radiohead ke Malaysia sebagai balasan kepada rakyat negara ini yang menyokong peralihan kuasa 9 Mei adalah terlalu rapuh dan dangkal.

Advertisement

Kumpulan muzik ini sangat mesra Zionis dan entiti haram Israel, antaranya kerana isteri salah seorang pemain guitar kumpulan itu, Jonny Greenwood adalah artis kelahiran Israel yang bernama Sharona Katan. Tidak menjadi kepelikan, dalam keadaan semakin ramai figura yang terlibat dalam industri seni, atlit, tokoh budaya, pemikir dan ahli musik menyeru kepada pemboikotan Israel dalam bidang seni dan budaya serta apa sahaja yang mempunyai kaitan dengan Israel. Radiohead mengambil sikap melawan arus dan mengambil tingkah yang menyokong rejim, mereka juga aktif membuat persembahan di Israel bahkan menjadi alat propaganda kepada Kerajaan Israel. Mereka telah mengadakan lapan kali konsert di Israel dalam tempoh 20 tahun, malah disensasikan oleh media hiburan antarabangsa sehingga melonjakkan nama mereka sebagai artis popular.

Radiohead adalah satu kumpulan muzik yang membawa tema-tema politik ekstrem berhaluan kiri di dalam lagu-lagu mereka. Anak-anak muda ranggi yang kononnya rebel meminati genre ini, sebenarnya muncul dalam cerminan zaman dekad 90-an. Bukanlah satu perkara yang pelik, laras genre seperti raggae, blues, rock menjadi wahana untuk mengekspresi pelbagai latar isu politik dan sosial.

Kumpulan ini sering memicu sensasi, antaranya Thom Yorke, ketua band ini pernah menunjukkan rasa jengkel kepada penonton konsert dengan menunjukkan jari tengahnya (simbol lucah), beliau juga mengucapkan kata-kata lucah apabila terdapat beberapa penonton yang menjulang dan mempamerkan bendera Palestin di sebuah konsert di Glasgow, Scotland pada bulan Julai, 2017. Tindakan itu mengundang kecaman kepada Radiohead oleh simpatisan perjuangan Palestin.

Satu perkara yang boleh dipuji adalah, sikap netizen yang amat prihatin dan peka dengan perkembangan semasa khususnya melibatkan anak-anak muda. Golongan yang membantah ini merasa terpanggil untuk tidak melihat semakin banyak keruntuhan akhlak dan moral terhadap generasi muda. Penyumbang utamanya yang dikenal pasti daripada aktiviti hiburan yang melampau yang tidak ada batasan.

Bagi umat Islam negara ini, usaha mengundang Radiohead tidak menyumbang kepada pembinaan peradaban dan kemajuan tamadun negara ini. Indeks gejala sosial negara ini sangat membimbangkan, gejala seks bebas, penagihan najis dadah, seks songsang, perlecehan pada agama, penularan wabak HIV dan pelbagai masalah bertindan tindih. kita menyedari budaya seronok melampau, Hedonisme, sensate culture adalah jarum halus Zionis yang menyucuk minda anak-anak muda agar ghairah dengan keseronokan, kebebasan, pergaulan tanpa batasan dan cinta muda-mudi yang mengasyikkan. Bayangkan jika dibiarkan pelbagai konsert menjadi fenomena dalam industri hiburan negara dan menjadi dendangan atau siulan anak-anak muda. Ke mana kita ingin membawa anak-anak muda kita pasca PRU14? Meralikkan mereka dengan candu hiburan supaya mereka melupakan janji-janji manifesto permuafakatan politik penguasa?

Apa yang membimbangkan, elemen negatif, liar dan merosakkan mudah sangat diterima anak-anak muda negara ini, diangkat malah diidolisasikan oleh anak-anak muda. Lagu-lagu Radiohead mudah mendapat tempat di hati peminat hiburan sedangkan liriknya tidak langsung mengandungi mesej yang bernuansa ketuhanan malah tidak sesuai dengan budaya dan adat resam anak muda. Alangkah baiknya jika pemimpin-pemimpin negara ini menganjurkan program yang membangun peradaban, membangun minda masyarakat khususnya golongan belia pula mendapat tarikan dan ikutan pula sehingga menjadi fenomena luar biasa.

Apa yang diharapkan agar kerajaan bertanggungjawab memantau aktiviti hiburan di negara ini, memantau perkembangan industri hiburan di negara ini. Jangan hanya menunggu laporan dan rungutan netizen untuk bertindak, sebaliknya apa juga elemen yang cuba dibawa masuk ke negara ini atau cuba dicetuskan oleh rakyat di negara ini mesti ditegah serta merta. Selain itu, pelbagai aktiviti yang dianjurkan seperti konsert-konsert hiburan, pesta-pesta hiburan yang melibatkan artis luar negara perlu diperketatkan kelulusan agar hanya mereka yang berimej bersih sahaja layak membuat persembahan.

Saya mengharapkan seluruh umat Islam, juga netizen sentiasa memberi kerjasama baik dengan menjadi mata, telinga dan lidah rakyat yang kasih dengan pembinaan budaya, adat resam dan masa depan cemerlang buat generasi muda. Semakin banyak pendedahan, kritikan, teguran mahupun pandangan positif bagi mengekang budaya liar semakin baik agar akhlak generasi muda terpelihara.

(Penulis adalah Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Pengerusi LESTARI ) – HARAKAHDAILY 20/7/2018