LGBT: Penolakan PM keputusan tepat

khalil2

DEWAN Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengalu-alukan kenyataan dan komitmen YAB Perdana Menteri berhubung penolakan beliau terhadap aktiviti LGBT di Malaysia. Keputusan tersebut adalah tepat kerana Malaysia tidak harus dikongkong dengan kehendak hak asasi manusia acuan barat.

Advertisement

Kami berharap penolakan YAB Perdana Menteri adalah satu keputusan kerajaan dan ia harus didukung oleh semangat tanggungjawab kolektif semua menteri dan pemimpin Pakatan Harapan.

Keputusan YAB PM juga mesti diambil sebagai satu point of reservation dalam konvensyen antarabangsa mengenai hak asasi manusia seperti International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) dan International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimation (ICERD).

Keabsahan legitimasi perlembagaan termasuk perundangan Syariah dan sistem nilai yang diamalkan di Malaysia mesti diutamakan berbanding deklarasi hak asasi manusia acuan barat.

DPPM juga menolak usaha mana-mana pemimpin negara yang mahu menormalisasi aktivisi songsang LGBT sama ada menerusi promosi dan pertahan hak mereka.

Rakyat Malaysia perlu peka dan tegas menolak pemimpin-pemimpin tersebut kerana mereka akan merosakkan nilai Islam dan budaya masyarakat Malaysia. Kebebasan yang dijamin dalam perlembagaan bukan bermaksud kebebasan mutlak, sebaliknya ia mesti dipertanggungjawab di bawah had yang sewajarnya.

YB Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia
Adun Batu Burok, Terengganu – HARAKAHDAILY 24/9/2018