AUKU 2018 masih sekat kebebasan mahasiswa

PINDAAN AUKU 2018 pada Seksyen 15(2)(C) yang telah diluluskan oleh Parlimen pada hari ini hanyalah menguntungkan parti politik sahaja dan tidak memberikan manfaat kepada gerakan mahasiswa. Ia hanyalah akan memberi ruang kepada pemain-pemain politik dalam negara untuk lebih mendekati mahasiswa secara langsung selepas daripada ini sedangkan mahasiswa di dalam kampus mempunyai perjuangan dan ideologi mereka yang tersendiri.

Advertisement

AUKU 2018 adalah masih sama seperti dahulu iaitu masih menyekat mahasiswa daripada mengurus organisasi mahasiswa secara autonomi seperti yang termaktub dalam Seksyen 15A(1), keadilan mahkamah universiti yang masih di bawah kuasa individu lantikan politik (Naib Canselor) atau pemain politik negara seperti yang termaktub dalam Seksyen 16(1) dan kekebalan Naib Canselor serta ahli lembaga daripada undang-undang seperti yang termaktub dalan Seksyen 24C.

Kami juga menentang sekeras-kerasnya peruntukan rimba yang mengikat Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) di universiti oleh pihak lembaga universiti seperti yang termaktub di dalam Seksyen 48(1A) dalam AUKU. Apa yang menjadi tuntutan kepada gerakan mahasiswa ialah kebebasan untuk berorganisasi dan bukannya kebebasan untuk berpolitik secara kepartian kerana majoriti anak muda atau mahasiswa hari ini menolak politik kepartian.

Sepatutnya dengan kuasa politik yang ada, Menteri Pendidikan memansuhkan segala seksyen yang menekan mahasiswa daripada bebas berorganisasi dan memberikan kepada kami kuasa untuk mengurus masyarakat kampus secara autonomi. Alasan tidak cukup masa adalah alasan politik semata-mata. Tempoh masa kerajaan selama 6 bulan memerintah negara sepatutnya lebih daripada cukup untuk mengkaji dan meminda undang-undang AUKU yang menyekat kebebasan mahasiswa.

Kami menyeru kepada kerajaan agar menilai kembali pindaan yang sangat tidak bertanggungjawab dan hanya memberi kelebihan kepada parti politik sahaja ini dan meminda seksyen-seksyen lain yang selama ini membelenggu dan menafikan hak gerakan mahasiswa.

Menteri Pendidikan Malaysia yang sedang memegang tampuk pemerintahan jangan terlalu angkuh dan sombong di samping menikmati gaji yang besar. Dengar rintihan dan tuntutan mahasiswa atau kalian kerajaan akan berhadapan dengan protes besar mahasiswa di Putrajaya kelak.

Sekian. Terima kasih. 

MUHAMMAD FAIZZUDDIN MOHD ZAI
Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) – HARAKAHDAILY 10/12/2018