2019 menjanjikan lebih kehangatan?

ADA seorang rakan wartawan memberitahu saya tidak adil Azmin sebagai Timbalan mahu mengarahkan Anwar sebagai Presiden apa yang patut dan tidak patut dilakukan.

Advertisement

Beliau merujuk kepada perbalahan di dalam PKR hari ini antara kem Datuk Seri Anwar dan kem Datuk Seri Azmin.

Azmin tidak berpuas hati dengan beberapa lantikan yang dilakukan oleh Anwar antaranya meletakkan Rafizi yang tewas pada Azmin sebagai Naib Presiden dan Saifuddin Nasution yang banyak menyerang Azmin dan rakan-rakan semasa pemilihan PKR dulu kembali sebagai Setiausaha Agung.

Saya beritahu rakan tadi ia sesungguhnya proses biasa dalam amalan parti-parti politik di bawah sistem demokrasi. Azmin lantang bersuara kerana kem beliau menang banyak kerusi dalam pemilihan parti sebagaimana puak-puak ‘Erdogan parasit’ dulu dalam PAS yang memberi banyak tekanan pada Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang sebagai Presiden.

(Yang tiada begini adalah DAP yang kuasa besar bertenggek atas kepala Setiausaha Agungnya. Parti yang kononnya demokratik tapi autokratik)

Namun dalam hal-hal tertentu kuasa Presiden parti punya prerogatif dan keutamaan. Presiden yang berkarisma boleh mengatasi tentangan dalaman sebagaimana Tuan Guru dulu sehinggalah terlentang kumpulan pengacau dalam PAS pada pemilihan parti kemudiannya.

Tidaklah dapat dipastikan sama ada Anwar memiliki kuasa yang sama. Beliau sendiri sebenarnya berhadapan dengan pelbagai masalah dan tekanan.

Di satu pihak beliau berhadapan dengan tentangan kem Azmin yang cuba digambarkannya sebagai pelampau dan pengkhianat. Di satu pihak lain pula beliau mula gelisah sama ada jawatan PM yang dijanjikan kepadanya setelah 2 tahun PRU ke 14 benar-benar akan diserahlan kepadanya oleh Tun ataupun tidak.

Hangat hari ini tuntutan agar Tun kekal PM hingga ke hujung penggal. Dan sudah mula muncul kisah-kisah lama yang baru kononnya yang tidak melayakkan Anwar sebagai PM.

Saya beritahu rakan tadi jika 2018 sejarah tercipta apabila PH menumbangkan BN 2019 pula dijangka lebih sensasi.

Berjayakah Anwar menjinakkan Azmin atau Azmin pula nanti menerkam beliau. Sudah ada suara-suara mengatakan lebih baik Tun angkat sahaja Azmin sebagai TPM. Kita menantikannya dalam 2019.

Juga akan berulangkah langkah menafikan Anwar sebagai PM sebagaimana dahulu? Dari jawatan TPM iaitu selangkah sahaja ke kerusi PM beliau dipecat dan berakhir di penjara. Akan berulangkah kisah-kisah silam beliau versi baru sebagaimana dibangkitkan sesetengah pihak kebelakangan ini?

Sedang Anwar dan Azmin berbalah dan Tun pula masih sebagai PM sama-samalah kita nantikan selanjutnya 2019 ini.

Pasti lebih sensasi dari 2018. Selamat tahun baharu. – HARAKAHDAILY 1/1/2019