HIV: Kenyataan DAP bermesej politik

KOTA BHARU: Sebelum ini seorang pemimpin Parti Amanah Negara (PAN) mencadang diperkenalkan tanaman ganja kesihatan bagi tujuan perubatan.

Advertisement

Naib Presiden parti itu Senator Dato’ Husam Musa dilapor berkata, tanaman ganja secara terkawal bakal diperkenal di Kanada, Jerman dan beberapa negeri di Amerika.

Dan semalam pula Adun Pakatan Harapan Harapan (PH) Jeram, Mohd Shaid Rosli dilapor berkata Selangor berpotensi menjadi pengeluar terbesar ganja di seluruh dunia.

Adun Bersatu itu memohon kerajaan Selangor mempertimbang cadangan melaksanakan penanaman ganja.

Bagaimanapun tiba-tiba seorang Adun DAP Keranji, Chong Zhemin dari Perak mendakwa kes HIV paling tinggi ketika panggung wayang diharamkan di Kelantan.

Malah beliau membidas keputusan kerajaan Kelantan enggan membuka panggung wayang di seluruh negeri itu.

Anggota Exco kerajaan Kelantan Ustaz Wan Roslan Wan Hamat berkata, berdasar data pengidap HIV dikeluarkan kerajaan tahun lepas mendapati Selangor dan Johor paling tinggi kes tersebut.

Katanya, data itu menunjukkan pengidap HIV di kedua-dua neger lebih 15.5 peratus.

“Sedangkan di Kelantan berdasar data itu sebanyak 10.3 peratus biar pun kedudukan bersempadan dengan negara Thailand,” katanya di sini.

Oleh itu katanya dakwaan pemimpin DAP kononnya Kelantan mempunyai pengidap HIV tinggi hanya semata-mata berdasar persepsi murahan yang bermesej politik.

Malah katanya kenyataan pihak polis kadar jenayah di Kelantan masih terkawal. – HARAKAHDAILY 21/3/2019

hiv