PRK Rantau: Retak PH bakal terbelah

PRK Rantau sedang berlangsung, dan ketika makalah ini ditulis hari ini adalah tarikh penamaan calon bagi Dun Rantau.

Advertisement

Sebelum bermula PRK Rantau lagi kelihatan semacam ada retak yang besar membusung pecah dalam Pakatan Harapan (PH).

Retak yang pendam pasca Mei 2018 kini mula memburai sedikit demi sedikit sejak PRK Cameron Highlands, mengganas di PRK Semenyih dan kini yakin akan terburai di PRK Rantau.

Retak ini bermula sejak 1998 pasca reformasi lagi, namun ia tidak membusung ketika membentuk persefahaman menguburkan BN pada PRU14 kerana masing-masing tamakkan kuasa.

Umum tahu kesumat Dato’ Seri Anwar Ibrahim kepada Tun Mahathir Mohammad sejak sekian lama. Walau lakonan demi lakonan berjaya dipamerkan depan rakyat sejak setahun berlalu.

Umum tahu bahawa Anwar tidak sabar menanti dikalungkan jawatan PM menggantikan Tun Mahathir tatkala perjanjian “verbal” dalam PH menyatakan dua tahun tempoh, namun dalam masa yang sama masing-masing ada strategi dalam menghunus senjata menekan antara satu sama lain.

Apapun episodnya, PAS berdiri teguh menyokong kepimpinan Tun Mahathir menerajui negara hingga PRU15 atas asbab lebih besar mengenai survival ummah yang mana Mahathir lebih lunak berbanding Anwar yang kelihatan lunak dengan agenda bersama DAP dan kelompok liberal.

PKR dan Bersatu masing-masing parti komponen dalam Pakatan Harapan, selepas hampir setahun menerajui kerajaan pusat, hari ini retak yang selama ini kononnya tersimpan kemas, terburai malah dari kenyataan yang dikeluarkan anak Papa, Nurul Izzah Anwar bahawa Tun Mahathir Mohamad seorang diktator menjelaskan lagi retak dan dendam kesumat anak Papa ke atas Tun M selama ini.

Nurul Izzah walau ditegur Papanya, namun teguran itu sekadar satu strategi sahaja demi meredakan keadaan yang meluap antara kumpulan dalam PH.

Serangan ini walau ditegur, pastinya sengaja disusun Papa untuk memberi signal kepada Tun Mahathir bahawa anak Papa mahu Papa jadi PM segera.

Mudah cerita pertentangan ini sudah ke kemuncak, tiada “gear reverse” kerana dendam sudah menguasai, maka kemuncaknya akan berlaku bila-bila masa. Ada yang menjangkakan PRK Rantau inilah ‘klimaksnya’ dan tidak kurang yang meletakkan harapan agar kesatuan ummah yang sedang dibina PAS-Umno segera mengganti kerajaan “kuda DAP” ketika ini.

Pastinya satu lagi plot yang bakal terhasil pada PRK Rantau kali ini, sama ada plot ini kemuncak perpecahan atau ia akan menyaksikan sandiwara bersambung lagi hingga ia terburai, sama-sama kita saksikan kerajaan rapuh PH ini bersandiwara lagi.– HARAKAHDAILY 30/3/2019