Statut Rom: Kita tak untung apa

DALAM rencana saya sebelum ini, saya kata Menteri Luar kita telah memberi nasihat salah kepada kerajaan hingga kerajaan ratifikasi sistem jenayah dunia tajaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Advertisement

Dalam rakaman video bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad mengira Menteri Luar itu, dipercayai meminta nasihat Peguam Negara, maka dia telah diberi nasihat yang silap oleh Peguam Negara.

Maka kita telah meratifikasinya dan tidak sempat sebulan Kabinet membatalkannya, bukan kerana ia ada untung rugi menanda tanganinya, sebaliknya ia boleh mendatangkan fitnah melagakan kerajaan dengan Raja-Raja.

Nasihat Menteri Luar yang tentunya mendapat nasihat Peguam Negara ialah Statut Rom itu tidak menjejaskan kedaulatan negara apa lagi kedaulatan Raja-Raja.

Kesilapan itu bukan tidak boleh dianggap kesalahan kecil tetapi apabila melibatkan kedaulatan negara yang menyentuh kemerdekaannya, maka ialah adalah tidak sekadar silap besar bahkan menjadi kesalahan besar.

Dari apa yang saya faham dari penjelasan, apabila kita tandatangani statut itu, maka jika ada apa-apa yang dikira melanggar jenayah oleh PBB, maka kita boleh didakwa dan dikenakan tindakan. Apa yang kita dikira melanggar statut itu adalah tepat dan betul dari maslahah dan kepentingan dan kemerdekaan negara, tetapi ia tidak dikira betul oleh negara-negara yang meratifikasinya, maka kita tidak bebas untuk mempertahankan apa yang kita yakin kita betul.

Mungkin apabila tindakan dikenakan ke atas kita, yang disasarkan ialah kerajaan yang dikatakan telah melanggar statut itu, Raja yang tidak terlibat dalam tindakan yang dikatakan salah tadi, tidak akan diapa-apakan dan tidak akan diheret atas apaa-apa sebab jua, tetapi apabila negara dan kerajaan dikenakan tindakan, Raja atau Ketua Negara yang tidak ada kena mengena akan menghadapi berbagai kepayahan juga.

Seperti Maharaja Jepun dalam Perang Dunia kedua. Jepun telah dikenakan tindakan bom atom oleh pihak berikat Amerika, Britain, Perancis dan Soviet Union. Dengan yang dibom itu Hiroshima dan Nagasaki saja, juta rakyat terkorban, maka Jepun serendar. Maharaja Jepun, keluarga diraja dan segala istananya tidak terjejas.

Mereka terselamat kerana Kerajaan Jepun mengaku kalah. Jika dengan pengeboman itu perang tidak ditamatkan, tentu Jepun di luar negara terus melanjutkan kerja ketenteraannya, maka serangan pihak bersekutu di serata Jepun, mungkin atom tidak diguna lagi tetapi pesawat pengebom akan bertindak seperti yang dilakukan terhadap Jerman.

Maka maharaja dan keluarga diraja juga akan menerima sama semua akibatnya.

Raja Afghanistan terselamat dan melarikan diri ke Rom bila Soviet Union menceroboh dan menduduki wilayahnya. Raja tidak diusik tetapi sasaran komunis terhadap kerajaan dan rakyat yang mempertahankan kedaulatan, walaupun raja tidak buat apa-apa, bila wilayahnya diceroboh, dan Soviet dikalahkan, takhta tidak dipulangkan lagi kepada raja.

Itulah gara-gara apabila kedaulatan negara dan kemerdekaan rakyat dilanda kuasa asing. Demikianlah Iraq yang merdeka, apabila diperang tentera bersekutu, Iraq sudah menjadi wilayah hamba.

Kuasa besar seperti Amerika, China dan India tolak statut. Apa dunia boleh buat bila mereka langgar hak asasi manusia. Statut tidak buat apa terhadapnya. Semua wilayah kecil Asia Tenggara tidak tanda tangani. Apa rugi mereka tidak menjadi sebahagian dari statut itu?

Israel jadi anggota. Layak dikenakan tindakan tetapi dengan perlindungan yang Amerika beri kepadanya, apa keadilan Statut Rom boleh beri kepadanya.

Semua pakar undang-undang bersama Raja-Raja getik dengan persetujuan menyertainya. – HARAKAHDAILY 23/4/2019