Ramadan saksi perpaduan PAS-Umno Ipoh Timur

IPOH TIMUR: Ramadan menjadi saksi betapa agenda perpaduan ummah yang menjadi antara tujuan hidup manusia semakin erat terjalin melibatkan dua parti Melayu Islam tanah air, PAS dan Umno.
 
Ukhuwah sama turut berlangsung di bandar ini apabila PAS Kawasan dan Umno Bahagian dalam Parlimen Ipoh Timur menzahirkan semangat serupa pada majlis iftar perdana kedua pihak, semalam.
 
Majlis yang dihadiri ramai Ketua dan ahli PAS dan Umno Cawangan-cawangan ini dipimpin langsung oleh Yang DiPertua PAS Ipoh Timur, Ustaz Azmi Murad Yusof dan Ketua Umno Ipoh Timur, Dato’ Azian Othman.
 
Istimewanya, kedua pihak ‘disatukan’ sebagaimana simbolik perpaduan Islam di zaman Rasulullah yakni di masjid apabila majlis ini berlangsung di Surau Al-Ittihad, Kampung Temiang, di sini.
 
Malah, majlis tahlil dan doa dipimpin oleh Imam Surau Al-Ittihad, Ustaz Hamimi Ahmad, selain majlis turut mencatat sejarah sendiri apabila dihadiri Timbalan Presiden PAS, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man.
 
Ustaz Azmi menyifatkan majlis tersebut sebagai permulaan kepada kesatuan untuk membentuk perpaduan lebih utuh dan pertemuan itu juga dimeriahkan dengan jamuan enak nasi briyani kurma kambing. – HARAKAHDAILY 25/5/2019
Advertisement