Mohon besarkan Surau Pasar Malam Seberkas

SURAU Pasar Malam Miri Saberkas tidak dapat menampung jumlah jemaah yang semakin meningkat setiap hari.
 
Peniaga pasar malam telah mengadu kepada kami bahawa pihak berkuasa boleh memperluas kawasan Surau untuk memudahkan peniaga, pelawat Islam dari luar negara dan di dalam negara yang berkunjung ke pasar malam dapat melakukan solat dengan selesa.
 
Majoriti peniaga pasar malam adalah orang Islam dan mereka juga memerlukan tempat ibadat selain memudahkan pelaksanaan perintah Allah walaupun mereka menjalankan perniagaan.
 
Selain daripada tidak dapat menampung ramai jemaah, warga emas dan mereka yang ada masalah lutut juga sukar untuk berjalan naik ke tingkat atas sebuah Surau dalam kedai yang berdekatan.
 
Menurut peniaga pasar malam, mereka telah memaklumkan kepada pihak berkuasa mengenai isu itu supaya Surau Pasar Malam dapat diperluas untuk menampung jemaah yang semakin meningkat tetapi tiada tindakan telah diambil oleh pihak berkuasa yang berkenaan. 
 
Semua rancangan untuk meningkatkan ruang solat surau telah dibuat hanya menunggu untuk tindakan seterusnya kerana perkara itu telah diserahkan kepada pihak yang berkenaan.
 
Kami menggesa pihak berkaitan untuk mempercepatkan pembinaan ruang tambahan untuk solat dan ruang yang selesa untuk menampung jemaah yang semakin meningkat.
 
Pasar Malam Saberkas Miri adalah salah satu tarikan pengunjung dari luar negara dan dalam negara; adalah penting bahawa semua permintaan kemudahan sedemikian dipercepatkan. 
 
Semoga isu ini diselesaikan dengan segera dan kerjasama dengan semua yang terlibat sangat dihargai.
 
JOFRI JARAIEE
Pesuruhjaya PAS Negeri Sarawak – HARAKAHDAILY 31/8/2019
IMG 20190831 WA0056
 
Advertisement