Apa kita kata, apa dia faham?

KITA kata kempen utamakan beli barangan keluaran Muslim, dia faham itu adalah kempen boikot produk non-Muslim
 
Kita kata Islam benarkan lelaki kahwin sehingga empat, jika mampu. Dia faham nikah ramai itu adalah gila seks, tapi kes rogol dengan amang seksual macam ok jer.
 
Kita katakan Zakir Naik bezakan kitab mana yang paling benar dan mana yang salah dalam ceramah perbezaan agama, dia faham Zakir Naik hina agama lain.
 
Kita katakan semua pejuang kemerdekaan ialah orang yang berjuang bagi membebaskan negara ini, meneruskan keharmonian selepas itu dan mengekalkan kesejahteraan negara dan rakyat. Dia faham Komunis yang bunuh rakyat secara membabi buta itu juga sebagai pejuang
 
Kita katakan orang Islam mesti diangkat jadi pemimpin, dan wajib patuh sebab dia bersyahadah. Dia faham bukan Islam yang amanah itu lebih baik dari Mukmin yang korup, konon nak maju, walaupun agama digadai.
 
Kita kata DAP adalah musuh Islam kerana banyak perbuatannya selalu menentang Islam. Dia faham DAP itu tuannya, tak boleh lawan.
 
Kita kata sepatutnya, orang Islam melindungi orang Islam. Dia faham kena lindungi orang kafir dahulu, sebab kafir itu baik dan pemimpin negara.
 
Kita kata ta’awun dalam kesatuan ummah ialah bagi melindungi kepentingan Melayu dan Islam. Dia faham kesatuan itu mahu membunuh bukan Islam dan bukan Melayu secara keseluruhannya.
 
Kita kata pasang bendera terbalik itu simbol penghinaan. Dia faham kata undang-undang tak kata salah. Tapi kemudian minta maaf, dah tak salah, buat apa minta maaf?
 
Kita kata kalau tolong sesama Islam, kita akan dapat pahala kerana Islam itu bersaudara. Dia faham orang kafir dalam pakatan dia pun macam saudara dia juga, kena tolong dulu.
 
Kita kata ulamak mesti melaksanakan tuntutan ilmu melalui fatwa dan amali bagi menguatkan Islam. Dia faham ulamak dia mesti jadi terompah kayu yang bising untuk dibawa ke jamban oleh golongan musuh Allah.
 
Kita kata kalau nak tolong beli produk muslim, buatlah sekadar termampu, kalau tiada kedai atau barangan Muslim, cari barang bukan Muslim di kedai Muslim, kalau tiada juga, cari barang Muslim di kedai bukan Muslim. Dia faham, kalau tak boleh buat semua, kira gagal, kena tinggal semua kempen tu.
 
Kita kata kalau ada suara kerajaan memberi kata dua supaya menghentikan kempen yang sah dari segi undang-undang ini, dengan berbagai cara, atau tindakan akan diambil, kita anggap ia sebagai ugutan yang salah. Dia faham itu bukan ugutan, tetapi nasihat dari kerajaan.
 
Kita kata duit RM yang ditulis ‘Wang ini sah diperlakukan dengan nilai’ membuktikan yang kita boleh membeli menggunakan wang itu di mana-mana sahaja kedai di Malaysia, ikut suka kita siapapun peniaganya. Dia faham tak sah RM itu kalau hanya beli dengan peniaga Muslim dan wajib beli dengan peniaga bukan Islam.
 
Kita masih ingat kisah seekor burung kecil di zaman Nabi Ibrahim yang berulang alik terbang membawa air di hujung paruhnya untuk cuba memadamkan api yang dinyalakan Namrud? Bila ditanya kenapa bersusah payah, burung itu menjawab dia hanya mahu menjawab di hadapan Allah jika ditanya, apakah yang dia lakukan ketika melihat Nabi Ibrahim dibakar Namrud.
 
Itulah ibaratnya. Kita buat apa yang mampu. Kita faham ini, sangat jelas sebab kita berada di pihak Nabi Ibrahim. Tapi mereka agak sukar nak faham kerana mereka berada di sebelah kaum Namrud. Apa nak buat, mereka yang pilih untuk berada di situ. 
 
Hai tuan, ini dah main kasar, libatkan isu akidah…Ya betul kita bagi perumpaan begitu sebab buktinya, bila Rasulullah kena hina, tidaklah begini kesungguhan mereka menyalak, sehari senyap, dua hari diam, tiga hari kunci mulut, seminggupun bunyi tak bunyi. Bila kes kempen dahulukan beli barangan Muslim, tak sampai sehari, bangun tegap menyalak. Siap mengugut lagi bagi pihak kafir. Rasulullah itu lambang akidah Islam, siapa lebih mulia daripada baginda? Bagi yang tak sensitif dengan penghinaan terhadap Rasulullah, faham-faham sajalah
 
MOHD NASIR ABDULLAH
Bukit Payong, Marang
4 September 2019 – HARAKAHDAILY 4/9/2019 
Advertisement