PH urus tadbir negara macam ‘Kerajaan Badut’

KUALA LUMPUR: Kerajaan PH yang ditunggangi DAP jelas bukan sahaja gagal melaksanakan dasar afirmatif terhadap Islam Melayu Bumiputera, bahkan cuba merungkai satu persatu paksi negara di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Advertisement

Ketua Penerangan PAS Pusat, Kamaruzaman Mohamad berkata, dengan jati diri bangsa cuba dihilangkan di bawah pemerintahan dipengaruhi DAP, maka PAS dan Umno melihat pentingnya umat ini kembali kepada paksi negara.

“Kita perlukan satu dasar yang cukup kuat untuk membantu membangunkan kumpulan kumpulan majoriti yang telah disisihkan sekian lama.

“Hingga kedudukan orang Melayu Bumiputera jauh lebih teruk berbanding orang Cina dan India,” ujarnya menegaskan pentingnya semua itu diterjemahkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Perkara tersebut diulas beliau dalam Wacana Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) di konti media di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini kelmarin.

Beliau juga menyatakan bahawa urus tadbir negara berada dalam keadaan sangat bermasalah di mana selain isu-isu perundangan, penguatkuasaan, begitu juga dengan soal keselamatan dan kedaulatan.

Kamaruzaman memberi contoh kejadian di pintu masuk negara melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang begitu ‘havoc‘; membuka ruang pencerobohan asing ke dalam negara.

“Menggambarkan kerajaan bukan sekadar tidak ambil berat, bahkan mengabaikan prinsip urus tadbir yang baik. Menteri buat pengumuman lain, Timbalan Menteri buat pengumuman lain, Ketua Pengarah buat pengumuman lain.

“Seolah-olah tiada urus tadbir dalam mentadbir negara kita hari ini. Berkecamuk, caca-merba, seolah kerajaan hari ini kerajaan badut yang tak tahu memerintah.

“Dengan kebadutan yang ada dalam kerajaan hari ini, ia menunjukkan Kerajaan PH tidak layak memerintah. Kalau dibiarkan mereka terus memerintah penggal akan datang, negara akan hancur sehancurnya,”

Oleh itu beliau yakin, gabungan PAS-Umno yang telah menandatangani Piagam Muafakat Nasional sempena HPU914 akan membawa negara ke arah lebih baik dan menangani kerosakan telah dibencanakan DAP. – HARAKAHDAILY 16/9/2019