HPU914: DAP terus dendang lagu ‘rasis’

MACAM dah tak ada modal, sebelum ini mereka meratib PAS Umno nak bersama dalam kasus UG, khasnya sejak tahun 2015, sebelum pun mereka jadi kerajaan lagi hingga pemilihan PAS pun mereka ganggu.

Advertisement

Nah sekarang PAS telahpun sah bersama dengan Umno malah memeterai Piagam Muafakat Nasional (PMN) untuk semua kaum, bukan untuk hanya Melayu sahaja, kerana prinsip asas penyatuan ini adalah Islam yang adil kepada semua.

Kalau pihak PAN ada Rahmatan Lil Alamin yang sering rahmatnya hanya untuk membela DAP. Berbeza dengan PAS ada Islam Memimpin Perpaduan, tidak mengetepikan langsung kaum lain, malah PAS menjamin kelangsungan kaum lain dengan keadilan Islam. Lihat sahaja contoh di Kelantan, patung Buddha terbesar berada di Tumpat, tiada pun diganggu jauh sama sekali dirosakkan.

Non Muslim di sana hidup dalam keharmonian yang jitu, walau apa sahaja provokasi berlaku di luar Kelantan, namun rakyat di sana sudah biasa dengan keharmonian Serambi Makkah, jauh sama sekali mereka mahu merungut rasa tidak selamat berada di negeri yang ditadbir PAS.

Adapun doktrin jahat DAP yang kerap mengusik Kontrak Sosial dan Perlembagaan Negara memberi gambaran bahawa mereka benar-benar mahu menjayakan Malaysian Malaysia dalam erti kata lain, projek ‘men – Singapura’ kan Malaysia.

Disebabkan itulah mereka cukup bimbang akan penyatuan Umno-PAS dan Piagam Muafakat Nasional ini.

Lantas mereka melalui orang suruhan menjayakan misi menyerang PAS khasnya bertubi-tubi, malah memfitnah PAS bersama perompak.

Ingatkah kita semua siapa yang menggelar Umno sebagai perompak? Bukankah mereka yang berada dalam PAN, DAP, PKR dan Bersatu yang acap kali sebenarnya sejak dahulu menyerang dan menggelar Umno sebagai perompak.

Malah dalam dakwaan isu RM90 juta, ternyata hari ini dakwaan itu lenyap kerana SPRM telah menyatakan sebaliknya.

Maka hari ini setelah gagal membuktikan dakwaan jahat itu, mereka mengalih pula persepsi rakyat agar melihat PAS-Umno ini rasis.

Kenapa? Mereka kini mula mahu menutup “bangkai gajah” yang mereka simpan sendiri.

Kelemahan ketara sejak mereka menerajui negara adalah gagal mengotakan janji pilihan raya, gagal mengembalikan kestabilan ekonomi dan politik, malah mereka gagal menyakinkan pelabur untuk berurusan di negara ini.

Lebih mengecewakan, mereka berbalah sesama sendiri termasuk tidak malu memaparkan adegan hanyir angkara mahu merebut kuasa.

Perang kem Anwar Ibrahim dan Tun Mahathir Mohamad tidak berkesudahan, malah kini memuncak, sedangkan rakyat tidak mahu melihat semua ini. Janji “Malaysia Bersih” dalam slogan mereka hanya janji palsu, mereka juga kini dikaitkan dengan projek kronisme, rasuah dan sebagainya. Hanya yang bergembira adalah DAP kerana berjaya melaga-lagakan parti Melayu dalam PH dan menjadikan PAN sebagai “ayam tambatan” bagi menyerang dan menangkis musuh.

Kenapa DAP memperkuda PAN?

Kita susuri sedikit sejarah DAP menentang agenda Melayu.

DAP adalah parti serpihan Parti Tindakan Rakyat Singapura (People’s Action Party – PAP) yang ditubuhkan pada 1954 di mana pelopor awal PAP, Lee Kuan Yew bertindak sebagai Setiausaha agung parti itu. Sejurus Singapura berpisah daripada Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965, pendaftaran PAP di negara ini dibatalkan sebulan kemudian.

Diketuai Ahli Parlimennya, Devan Nair – yang ditinggalkan oleh PAP – cuba menghidupkan PAP yang baharu dengan nama Parti Tindakan Rakyat Malaysia, namun pendaftar pertubuhan menolak penubuhan PAP kerana nama sama itu akan mengelirukan orang ramai.

Kemudian Devan Nair menggunakan nama baharu, ‘Parti Tindakan Demokratik’ atau DAP.

Pada 3 Mac 1966, surat dari Pendaftar Pertubuhan menolak penubuhan DAP kerana perlembagaan parti itu tidak selaras dengan peraturan undang-undang Pendaftaran Persatuan.

Pada 19 Mac (1966) pendaftaran DAP diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan. Devan Nair berulang kali menegaskan bahawa DAP tidak akan mengamalkan dasar perkauman dan berusaha mencantumkan kembali Singapura ke dalam Malaysia.

DAP yang baru ditubuhkan itu dipelopori pula oleh setiausaha politik Devan Nair, Lim Kit Siang yang dikatakan mempunyai pertalian keluarga dengan Kuan Yew yang berasal dari Batu Pahat, Johor.

Dalam Pilihan Raya Umum 1969, DAP dan Gerakan (ketika itu masih menjadi pembangkang) menang besar di Selangor. Perikatan dianggotai Umno, MCA dan MIC pula hilang majoriti dua pertiga. DAP dan Gerakan menjadi ‘besar kepala’.

DAP menggunakan kebebasan bersuara tanpa batasan dan kawalan untuk mengutuk dan menghina bangsa Melayu dengan kata-kata kesat dan mengaibkan dalam perarakan besar-besaran di Kuala Lumpur dengan membawa sepanduk dan pembesar suara.

Itu hanya baru 12 tahun selepas kaum Cina diberi taraf kerakyatan penuh melalui dasar ‘jus soli’ sebagai salah satu syarat utama British untuk kemerdekaan.

Menurut laporan rasmi Majlis Gerakan Negara (mageran) yang dipengerusikan oleh Almarhum Tun Abdul Razak Hussein, tindakan DAP mengadakan perarakan jalanan meraikan kemenangan mereka dengan menghambur sentimen perkauman terhadap bangsa Melayu menjadi pencetus kepada rusuhan kaum yang menelan korban lebih 2,000 nyawa.

Pucuk pimpinan DAP sering mencanangkan parti itu sebagai harapan baharu untuk semua kaum dan bangsa.

Namun tindak tanduk parti itu sehingga sekarang tidak menampakkan kemurnian berkenaan.

Lihat sahaja selepas mereka menjadi kerajaan dan “meng-abang long” kan parti mereka sebagai parti pengemudi kerajaan PH.

Mereka tidak takut sudah untuk mengganyang Melayu sama ada isu berkaitan agama mahupun isu hak Melayu, dan tidak kurang menyentuh institusi beraja.

Selepas HPU914, mereka semakin merasai bahawa PH hanya akan jadi kerajaan sepenggal, disebabkan itu penyatuan Umno-PAS mula di “doktrin” kan sebagai ekstremis.

Label ini semata-mata mahu diletakkan kepada PAS-Umno agar non Malay akan terus menjauhi PAS-Umno.

Usaha mereka ini tidak akan berhenti, lihat sahaja bagaimana media mereka memainkan peranan memutarbelitkan ucapan Tuan Guru Abdul Hadi Awang di himpunan sambutan 16 September di Sarawak.

Malaysiakini menggunakan tajuk “Jangan biarkan Cina Kuasai Sarawak” dengan tujuan mahu membangkitkan rasa marah kaum Cina kepada PAS, walhal secara terang Tok Guru menyebut Cina DAP.

Nak dikatakan mereka tak faham, kita semua tahu mereka sebenarnya amat faham, namun strategis mereka mahukan agar tajuk yang dibuat memberi gambaran awal dan membangkit rasa amarah..

Inilah kerja mereka sebenarnya sejak sekian lama, melaga-lagakan agar keharmonian dapat diinjak.

DAP akan terus gunakan isu perkauman dan rasis untuk menyentap sokongan rakyat kepada penyatuan PAS-Umno, tatkala mereka gagal meyakinkan rakyat akan prestasi mereka mentadbir negara.

Mereka habis modal, apa sahaja yang lalu di hadapan mereka putar semahunya agar sokongan rakyat terarah kepada mereka. – HARAKAHDAILY 18/9/2019