Forum di gereja semai politik dan benci

PAS telah dipaparkan secara tidak betul sebagai sebuah parti yang ekstremis kerana desakan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man supaya forum Naratif Malaysia Baharu disiasat.

Advertisement

Pihak yang mengkritik menyebut kononnya PAS sebuah parti yang teruk kerana mengganggu kebebasan golongan Kristian untuk beragama sedangkan majlis di gereja itu didakwa hanya untuk penganut Kristian.

Herman Shastry dari Majlis Gereja Malaysia (CCM) dan Steven Sim dari DAP pula mendakwa forum itu tidak bertujuan politik tetapi hanya untuk menyemai rasa kasih kepada negara sempena Hari Malaysia.

Ini 5 soalan daripada saya kepada mereka:

1.    Tidak bertujuan politik dan mahu menyemai rasa kasih kepada negarakah bila panelis forum itu mempersoalkan buku teks sejarah yang kononnya mengandungi terlalu banyak elemen Islam?

2.     Tidak bertujuan politik dan mahu menyemai rasa kasih kepada negarakah bila panelis forum itu mempersoalkan buku teks sejarah yang menyebut mengenai Malaysia negara asal orang Melayu dan orang Melayu mempunyai kedudukan istimewa dalam negara ini?

3.     Tidak bertujuan politik dan mahu menyemai rasa kasih kepada negarakah bila panelis forum itu mempersoalkan buku teks sejarah yang menyebut Perikatan adalah pihak yang memerdekakan negara ini?

4.     Tidak bertujuan politik dan mahu menyemai rasa kasih kepada negarakah bila panelis forum itu menganjurkan supaya buku teks sejarah diubah bagi memasukkan elemen Kristian di dalamnya?

5.     Tidak bertujuan politik dan mahu menyemai rasa kasih kepada negarakah bila panelis forum itu mendakwa tanpa memberi sebarang bukti bahawa orang Melayu telah lama menerima Kristian dan Munsyi Abdullah adalah bapa Melayu Kristian moden?

Mohon pihak penganjur dan pihak panelis forum itu menjawab lima persoalan yang saya kemukakan ini.

Bagi saya, forum itu bertujuan politik dan menyemai bukan rasa kasih tetapi rasa benci sesama rakyat.

Oleh itu, sangat wajar sekali jika pihak penganjur dan pihak panelis forum itu disiasat oleh pihak polis.

AHMAD FADHLI SHAARI
Ahli Parlimen Pasir Mas – HARAKAHDAILY 19/9/2019