Beza Muafakat Nasional dari Tahaluf Siyasi

KUALA KRAU: Muafakat Nasional dimeterai atas segerak pada persamaan dasar yang diperjuang dan dipertahankan bersama iaitulah kepentingan serta hak agama Islam dan Melayu Bumiputera.

Advertisement

Namun, pada prinsip dan kesetiaan, masih tetap kepada pegangan parti masing-masing, demikian penjelasan diberikan Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Pahang, Andansura Rabu, kelmarin dahulu.

Penerangan ini sebagai menjawab pertanyaan mengenai perbezaan Muafakat Nasional dan Tahaluf Siyasi pada Himpunan Jentera Muslimat PAS Pahang di Kompeks Al-Makmur, Kerdau, di sini.

“Di dalam tahaluf ada dokumen yang dikenali prinsip-prinsip asas yang kedua pihak kena setuju atau sepakati walaupun hakikatnya ada satu pihak tidak setuju dalam semua perkara. Kalau tidak setuju pun, pihak tersebut kena setuju untuk tidak bersetuju dalam semua perkara.

“Termasuk aspek perubahan dasar, perjuangan dan sebagainya. Namun Muafakat Nasional, ia tidak menyentuh soal semua perkara akan tetapi hanya menyentuh soal kepentingan agama dan ummah, agar tidak akan ada lagi sikap ingin berlawan antara PAS dan Umno.

“Dari segi prinsip, PAS masih kekal dengan perjuangannya. Manakala Umno masih setia dengan prinsipnya. Belum ada dokumen yang mengikat antara kedua-dua parti. Sedang Tahaluf Siyasi ada dokumen mengikat,” bandingnya.

Beliau yang juga Adun Beserah turut menyuntik semangat Jentera Muslimat untuk bergerak pada skala lebih besar walaupun berdepan keletihan menggunakan masa, tenaga dan wang ringgit. – HARAKAHDAILY 2/10/2019  

IMG 20191002 WA0039

Screenshot 20191002 1839532