MN-BERSATU capai majoriti? DAP cemas saat ini

LEWAT petang Jumaat, penghulu segala hari, yang penuh barakah, satu keputusan awal dicapai Muafakat Nasional (MN) dan BERSATU selain beberapa parti lain yang dijangka menyusul memberi sokongan agar Tan Sri Muhyiddin Yassin diangkat selaku calon Perdana Menteri bagi diusulkan ke Yang di-Pertuan Agong (YDPA) dalam masa terdekat.

Advertisement

Ia sesuai dengan titah Baginda YDPA berikutan Mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu yang memberi kata putus bahawa tiada siapa dapat majoriti sokongan selepas temu bual berdepan yang dibuat YDPA awal minggu ini bagi 221 Ahli Parlimen.

Sesuai juga dengan saranan dalam titah tersebut bahawa Baginda akan memanggil wakil-wakil parti mengadap Baginda secepat mungkin.

Maka, ia satu isyarat jelas Baginda YDPA mahukan kesepakatan dicapai bagi membentuk kerajaan baharu atas gabungan bakal dibina mana-mana pihak yang mendapat majoriti.

Dalam perkembangan berkaitan, Muafakat Nasional-BERSATU masih menanti pula pendiria  GPS yang akan bermesyuarat Ahad ini, namun menurut sumber, GPS juga dikatakan akan mengikuti arus yang sedang dibina iaitu dikatakan akan memihak kepada Muhyiddin.

Sumber lain pula memaklumkan, Kedah, Perak dan Melaka bakal mengikuti ‘jejak teladan’ dari Johor untuk turut berubah teraju gabungan apabila melihat keputusan BERSATU di peringkat Nasional telah mengubah haluan tidak bersama PH.

Sementara sumber lain di Negeri Sembilan pula menyatakan empat wakil rakyat PAN bakal menyertai kem yang akan menukar peneraju di negeri itu dalam masa terdekat. Ia rentetan krisis dalaman PAN di Negeri Sembilan yang juga masuk ke fasa saman menyaman antara seorang Speaker dengan Wakil Rakyat yang sama parti (PAN).

Apatah lagi, desas desus di Johor pula beberapa wakil rakyat PKR dan PAN dikatakan bakal melakar kejutan untuk turut serta bersama kerajaan baharu yang telah berjaya dibentuk bersama Umno, PAS dan BERSATU.

Dijangka Isnin paling lewat sebuah kerajaan baharu bakal dibentuk di peringkat Persekutuan dan akan diikuti di beberapa negeri yang disebutkan tadi. Sedang sumber PH pula menyatakan kini Dato’ Seri Anwar Ibrahim juga sedang berusaha mencari sokongan selepas melihat arus tidak menyebelahi mereka.

Paling cemas dengan situasi ini adalah DAP di mana mereka amat bimbang agenda mereka yang telah berjalan dan telah berjaya menggunakan beberapa pemimpin Melayu dalam PH sebagai tunggangan bakal tersekat. Ini sekiranya gabungan baharu berjaya menyerahkan bilangan majoriti menyokong pelantikan PM iaitu Muhyiddin Yassin dalam masa terdekat.

Sama-sama kita nantikan.

WAN NORDIN WAN YAACOB – HARAKAHDAILY 28/2/2020