Signifikan lantikan Duta Khas PM ke Timur Tengah

duta

PRESIDEN PAS, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang (TGHH) hari ini dilantik sebagai Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah bertaraf Menteri. Apa sebenarnya Duta Khas dan adakah ia sesuatu yang membazir untuk melantik seseorang ke jawatan seperti ini?

Advertisement

Amalan lantikan Duta Khas ini dah ada lama. Zaman BN dahulu DS Ong Ka Ting dan DS Samy Vellu pernah dilantik sebagai Duta Khas bertaraf Menteri masing-masing ke China dan Asia Selatan. Amalan ini diteruskan pada zaman PH bila Tun Mahathir ketika itu melantik Pengerusi DAP Tan Kok Wai bagi menggantikan tugas DS Ong di China

Duta Khas akan mendapat semua manfaat sebagai Menteri. Ada perjawatan SUSK, Setpol, Pegawai Tugas-tugas Khas dan lain-lain. Mereka juga tidak semestinya perlu berada sepenuh masa di Wilayah atau Negara yang berada dalam tugasan mereka sepertimana duta biasa.

Kenapa perlu Duta Khas? Ini masih debatable memandangkan ada Duta Khas yang tidak menghasilkan impak setara dengan sepatutnya. Tetapi ada juga lantikan yang memberi manfaat besar kepada negara. Contohnya lantikan Almarhum DS Jamaluddin Jarjis sebagai Duta Khas ke Amerika Syarikat (sebelum itu sebagai Duta Besar).

Almarhum adalah key player dalam memastikan kekukuhan hubungan antara dua negara termasuk merintis jalan bagi lawatan Obama ke Malaysia pada tahun 2014. Ini adalah lawatan pertama Presiden Amerika Syarikat ke Malaysia sejak lawatan Lyndon B. Johnson pada tahun 1966.

Kekukuhan hubungan Malaysia-AS menyebabkan negara kita pada zaman Dato’ Sri Najib (DSN) dapat memposisikan diri sebagai sebuah kuasa neutral dan memiliki leverage ketika dalam rundingan Antarabangsa. Kenapa Timur Tengah? Kerana selain Amerika Syarikat, India dan China, Timur Tengah juga adalah kuasa ekonomi yang sangat penting tetapi sentiasa menjadi padang permainan proksi kuasa besar

Jika TGHH berjaya mewujudkan hubungan baik dengan negara-negara seperti Saudi, Turki, Iran dan Mesir, Malaysia akan mempunyai kelebihan dalam mencorakkan hubungan ekonomi dan perdagangan antara kedua pihak. Contohnya apabila situasi di Syria terkawal, syarikat-syarikat Malaysia akan mendapat keutamaan dalam projek-projek pembangunan semula negara tersebut.

Keamanan Timur Tengah juga adalah kunci kepada kestabilan dunia. Malaysia pada zaman DSN telah memulakan usaha bagi memposisikan diri sebagai suara neutral dalam konflik antara negara di rantau tersebut. Penghormatan kepada Malaysia ditonjolkan melalui lawatan Presiden Iran pada 2016 serta kunjungan sulung Raja Arab Saudi setahun selepasnya. Walhal, kedua negara ini adalah musuh besar dari segi ekonomi, agama dan politik di Timur Tengah.

Hubungan dengan Saudi kemudiannya tercalar apabila Kerajaan PH membatalkan penubuhan Pusat Keamanan Antarabangsa Raja Salman di Malaysia selepas kekalahan BN pada PRU14. Tugas TGHH walaupun mencabar tetapi memenuhi kepakaran beliau yang sentiasa aktif dalam dialog dan rundingan dalam konflik Timur Tengah sebelum ini.

Selamat bertugas kepada TGHH. Semoga sentiasa dalam rahmat dan pertolongan Allah Taala.

ABDUL RAHIM HILMI ZAKARIYA
Bukit Tunggal Kuala Terengganu – HARAKAHDAILY 2/4/2020

PENAFIAN:
HarakahDaily tidak bertanggungjawab terhadap pandangan yang dikemukakan daripada artikel ini. Ia pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian HarakahDaily mahupun pendirian rasmi PAS. Segala risiko akibat penyiaran ini menjadi tanggungjawab penulis sendiri.