Lebih 3 dekad PASTI berjasa buat ummah

TAHUN 2020 muncul bukan dengan sejuta mimpi utopia dan muluk- muluk seindah suria pagi , tirainya yang sarat dengan peristiwa, suka-duka coret kehidupan yang memancing cebikan buat rakyat jembel negara ini.

Advertisement

Intriq dan polemik politik sehingga kerajaan bertukar tampuk serta belum reda suhu kegilaan para politikus.

Pandemik Covid-19 seperti garuda menyerang negeri, langkah rakyat terbatas, kematian dan kesakitan menjadi ratib harian kita ,seterusnya menyeret kepada kepayahan sosio ekonomi.

Rakyat negara ini terpaksa berhemat dalam kehidupan yang nilai wang yang semakin merudum dan kuasa beli yang merosot. Kesannya fatal dan mendunia!.

Musim wabak ini juga mengheret seluruh penggerak institusi pendidikan dalam kondisi sukar, ada penjaga yang hilang kerja dan pendapatan, institusi pendidikan bergelut dengan usaha biaya mandiri akibat aktiviti pencarian dana yang terjejas, yermasuk pembayaran yuran bulanan akibat PKP.

Maahad,madrasah,tahfiz, pondok , praselolah Islam, sekolah rendah Islam dan lain-lainnya terjejas kantung mereka sehingga bertarung untuk membayar gaji staf akademik dan non akademik. Sejujurnya sebahagian rakyat memilih institusi pendidikan untuk anak-anak yang berkualiti namun kosnya rendah.

Antara pendidikan prasekolah yang mencuat namanya di tanahair ini ialah Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI), menjadi fenomenal serta membanggakan para pendokong perjuangan Islam.

Dalam Perhimpunan Agung UMNO, nama PASTI disebut kecemerlangan dan Tadika Kemas diminta mencontohi PASTI yang melahirkan pelajar-pelajar berkualiti serta seimbang jasmani, emosi, rohani dan intelektual.

Ratusan ribu alumni PASTI kini berkhidmat membangunkan negara ini termasuk para profesional aras tinggi seperti Shahir Sulaiman, Siti Fatimah Ismail dan lebih sejuta orang alumni PASTI.

Dengan perkembangan pantas landskap politik, ekonomi dan sosial negara ini selepas kemerdekaan. Pendidikan prasekolah telah dibangunkan dengan pesat sama ada oleh pihak kerajaan, kerajaan negeri, pertubuhan bukan kerajaan, kesatuan sekerja setempat, badan-badan Islam seperti PERKIM, persatuan gereja-gereja kristian, pertubuhan politik dan juga NGO-NGO Islam.

Berlakunya kebangkitan Islam di negara ini dalam dasawarsa 70-an dan 80-an telah turut menyemarakkan perkembangan pendidikan prasekolah, permintaan rakyat terhadap institusi pendidikan prasekolah Islam telah meningkat dengan berlakunya kesedaran Islam dalam keadaan peserta kebangkitan Islam tidak berpuas hati dengan prasekolah konvensional yang sedia ada di negara ini.

Riak untuk menubuhkan pusat prasekolah yang berorientasikan Islam semakin hebat pada penghujung dekad 70-an, terutama apabila kelompok kelas menengah Melayu semakin membesar terutama yang mempunyai kesedaran Islam.

Penubuhan tadika-tadika Islam ini juga mempunyai sejarah yang menarik apabila ianya berlaku persefahaman di antara ABIM dan juga Dewan Pemuda PAS Pusat.

ABIM diamanahkan untuk menggerakkan institusi prasekolah ini yang dikenali sebagai TASKI (Taman Asuhan Kanak-kanak Islam). Pendokong ABIM pula sebahagian besarnya adalah aktivis PAS sehinggalah Anwar Ibrahim menyertai UMNO pada tahun 1982 yang menyebabkan sebahagian besar ahli ABIM yang juga aktivis PAS telah meninggalkan ABIM.

Di Terengganu pada tahun 1985, TASKI telah dikendalikan oleh Dewan Pemuda PAS Terengganu, manakala di Kelantan pula pusat pendidikan prasekolah yang ditaja oleh Lajnah Tarbiah Dewan Pemuda PAS Kelantan dikenali sebagai PUTRA ISLAM.

Menurut Fauzi Zakaria, Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan iaitu Mohamad Hussin telah mengadakan beberapa kali pertemuan dengan siswazah-siswazah Islam, aktivis pelajar Islam dan juga pihak lujnah tarbiah pemuda untuk menggubal sukatan dan skop pengajian prasekolah ini.

Di negeri Kedah pula telah diwujudkan pendidikan prasekolah di bawah kendalian Dewan Pemuda PAS Kedah yang dikenali sebagai Pusat Asuhan Tunas Islam.

Dewan Pemuda PAS Kedah yang dipimpin oleh Najib Pahmi Yahaya telah menubuhkan PASTI di setiap kawasan di Kedah yang dikendalikan oleh Pemuda PAS kawasan masing-masing.

Menurut Haji Fauzi Husain, kebangkitan pendidikan pra sekolah PASTI ini berpunca daripada Majlis Ihtifal PASTI bertempat di Bangunan Tepian Gelanggang oleh Tuanku Sultanah Bahiyah iaitu Permaisuri Sultan Kedah sendiri pada penghujung tahun 1988.

Penubuhan PASTI dengan pantas mendapat sambutan di Kedah termasuk pelajar bukan Islam turut dihantar belajar seperti di kawasan Padang Serai dan juga Kodiang, Kedah.

Perkembangan pesat pendidikan prasekolah di bawah kendalian Dewan-dewan Pemuda PAS Negeri telah menyebabkan timbulnya usul dalam Muktamar Dewan Pemuda PAS Pusat pada tahun 1988 supaya diwujudkan program pendidikan untuk anak-anak ahli PAS.

Keprihatinan pemuda PAS ini juga berkait rapat dengan persaingan agenda kaderisasi dengan pertubuhan Islam lain di negara ini dan juga manifestasi kekecewaan Pemuda PAS dengan sistem pendidikan negara yang dilihat gagal melahirkan pelajar yang memahami Islam dengan baik.

Dewan Pemuda PAS Pusat yang sewaktu itu dipimpin oleh Haji Abu Bakar Chik telah mengambil tindakan susulan daripada usul muktamar Pemuda PAS.

Satu tindakan diambil dalam mesyuarat bulanan Dewan Pemuda PAS Pusat yang bersidang pada 6 Mei 1988 telah memutuskan penggunaan nama PASTI untuk semua institusi prasekolah milik ahli PAS dan sebuah jabatan yang dikenali sebagai jabatan pendidikan prasekolah dibentuk diperingkat pusat diketuai oleh Abu Bakar Abdullah untuk menyelaraskan pendidikan prasekolah ini.

Pada 29-30 Mei 1988 telah berlangsung seminar prasekolah di Masjid Rusila, Terengganu yang telah dianjurkan oleh Dewan Pemuda PAS Pusat.

Seminar ini adalah rentetan daripada keseriusan Dewan Pemuda PAS untuk merakyatkan pendidikan prasekolah yang berorientasikan Islam di negara ini dengan penglibatan PAS dengan sistematik. Dua orang tokoh pendidikan PAS telah membentangkan kertas kerja iaitu Harun Taib dan Abdul Halim Arshad.

Dalam sejarah penubuhan PASTI dan perkembangannya, Abu Bakar Abdullah telah dilantik sebagai pengarahnya yang pertama pada 18 Mei 1989, manakala Mohd Najib Fahami Yahaya sebagai Timbalan Pengarah PASTI Pusat.

Setiausaha PASTI Pusat yang pertama ialah Ishak Ismail manakala bendaharinya ialah Noh Ahmad. Semua pengarah-Pengarah PASTI negeri telah dilantik untuk menganggotai Jawatankuasa PASTI peringkat Pusat.

(bersambung)

DR RIDUAN MOHAMAD NOR

(Penulis ialah AJK PAS Pusat, Pengerusi LESTARI)- HARAKAHDAILY 5/6/2020