Penternak untung, hidup penduduk dicemari najis babi

PENCEMARAN najis babi di Sungai Kreh, Seberang Perai Utara yang merebak sehingga radius 13 kilometer turut melangkaui beberapa sungai dan kampung, telah lama menghantui penduduk sekitarnya. Lebih malang lagi rata-rata penduduknya pula adalah dalam kalangan masyarakat Melayu-Islam.

Pencemaran ini berlaku akibat sisa pembuangan najis babi yang terhasil daripada industri ladang babi di Kampung Selamat. Dianggarkan lebih kurang 70 kandang babi diternak di ladang tersebut.

Advertisement

Hasil tinjauan, sungai-sungai yang terlibat dengan pencemaran najis babi ini adalah seperti berikut:

(1) Sungai Korok.
(2) Sungai Kreh Tasik.
(3) Parit Kampung Selamat.
(4) Sungai Kreh Mati.
(5) Sungai Kecil Pokok Machang.
(6) Parit Malakof.
(7) Sungai Lubuk Meriam.
(8) Sungai Lubuk Meriam Dalam.

Pencemaran najis babi di sungai-sungai ini telah mengakibatkan pencemaran bau di kawasan yang padat dengan penduduk. Lebih teruk lagi, kawasan ini juga selalu terlibat dengan banjir yang mengakibatkan kesan besar kepada beberapa kampung seperti Kampung Pokok Machang, Kampung Lubuk Meriam, Kampung Tonsun, Kampung Lahar Yooi, Kampung Sungai Korok dan Kampung Seberang Tok Dol.

Pencemaran di lembangan Sungai Kreh juga boleh menyebabkan sumber air utama terjejas dan merosakkan eko-sistem dan infrastruktur sekitarnya. Juga, boleh merosakkan hasil pertanian yang diusahakan oleh penduduk setempat.

Justeru, Dewan Pemuda PAS Kawasan Tasek Gelugor menuntut agar Kerajaan DAP Pulau Pinang segera mengambil tindakan sewajarnya demi kelangsungan kehidupan yang aman dan sejahtera penduduk sekitarnya. Cukuplah puluhan tahun penduduk sekitarnya terpaksa menanggung beban demi keuntungan pihak lain.

“Demi Islam”

USTAZ ABDUL RAZIB ABDUL RAHIM
Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Kawasan Tasek Gelugor – HARAKAHDAILY 11/6/2020