NGO sumbang makanan bantu operasi SAR

BACHOK: Misi mencari tiga lagi mangsa bot terbalik yang dibadai ribut turut mendapat perhatian NGO apabila tampil menghulur makanan kepada petugas terbabit.

Gabungan NGO Hadapan Kelantan (GOHEK) dengan kerjasama Thirdforce Kota Bharu, Sukarelawan iKasih Cawangan Kelantan dan Rumah Mahabbah Kota Bharu menyumbangkan makanan kepada petugas.

Advertisement

Pengerusi GOHEK, Tuan Hissam Tuan Mamat berkata, mereka menyumbang 100 bungkus nasi dan 10 kotak air mineral kepada pasukan yang terbabit dengan operasi tersebut.

Katanya sumbangan itu disampaikan oleh kepada wakil petugas gerakan mencari dan menyelamat (SAR) Pegawai Bomba Nor Amran Mat.

“Kami mengambil kira pengorbanan mereka yang terpaksa bekerja tanpa mengira siang dan malam memberi khidmat dalam operasi menyelamat tersebut,” katanya di sini.

Sumbangan makanan itu diagih malam tadi dan malam semalam di Jeti Pengkalan Kuala Kemasin.

Pada kejadian malang tersebut sebuah bot dinaiki 20 pemancing termasuk tekong terbalik akibat dibadai ombak kira-kira jam 8.30 malam.

Seramai 12 daripada mangsa diselamatkan bot nelayan yang berada berhampiran, manakala lima lagi meninggal dunia. Tiga lagi pemancing belum lagi ditemui.- HARAKAHDAILY 2/7/2020