Dikesan sengaja buang kulit durian

KUANTAN: Lima lelaki dikesan membuang lebih enam tan kulit durian di jalan lama Bentong-Raub, Bentong, kira-kira 200 kilometer dari sini, bulan lepas.

Advertisement

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Alam Sekitar dan Perladangan Pahang, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin berkata pihaknya akan mengambil tindakan terhadap lima lelaki berumur antara 25 dan 40 tahun itu.

Mereka katanya, dipercayai memandu tiga buah lori dan dua buah kenderaan pacuan empat roda yang membawa kulit buah durian untuk dibuang di lokasi itu.

“Kita akan buat pendakwaan terhadap mereka sebagai pengajaran kepada semua peniaga supaya tidak melakukan kesalahan serupa. Tahun lepas kita juga telah mendakwa seorang lelaki atas kesalahan membuang kulit durian di lokasi sama, yang akhirnya mahkamah menjatuhkan hukuman denda RM18,000,” katanya.

Bercakap kepada pemberita selepas majlis penutupan Operasi Bersepadu (Op Gempur) Pahang di pejabat Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pahang di sini, semalam beliau berkata, mereka akan didakwa.

Jelasnya, mengikut Seksyen 71(1) Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 627) boleh dijatuhi hukuman denda maksimum RM100,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. 

Turut hadir ialah Pengarah JAS negeri Mohd Sani Mat Daud, Pengarah Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) Pahang Sharudin Hamid.

Juga Ketua Bahagian Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti Kuantan, DSP Ajit Singh Khale dan Timbalan Pengarah Jabatan Pelesenan Majlis Perbandaran Kuantan Izzat Zainal Muhammad Safian. 

“Apa yang kita kesalkan ialah di Raub terdapat sebuah kilang yang menerima kulit durian secara percuma untuk diproses sebagai baja namun peniaga ini mengambil cara mudah dengan membuang kulit itu di kawasan tidak dibenarkan sehingga menimbulkan pencemaran bau dan menyakitkan pandangan,” kata Mohd Sharkar. – BERNAMA