Permaisuri Agong terima pingat WAGGGS

KUALA LUMPUR: Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah semalam mendapat pengiktirafan tertinggi apabila dianugerahkan pingat perkhidmatan Persatuan Pandu Puteri dan Pengakap Puteri Sedunia (WAGGGS).

Advertisement

Pingat perkhidmatan WAGGGS merupakan bentuk pengiktirafan tertinggi yang diberikan oleh WAGGGS, kepada individu cemerlang yang mempamerkan perkhidmatan luar biasa kepada pertubuhan Pandu Puteri dan Pengakap Puteri di peringkat nasional dan global.

Pengumuman rasmi dibuat oleh Pengerusi Lembaga WAGGGS Sedunia Ana Maria Mideros menerusi saluran Youtube WAGGGS.

Beliau berkata, Tunku Azizah amat aktif dalam Persatuan Pandu Puteri Malaysia, memegang jawatan di peringkat tempatan mahupun antarabangsa.

“Baginda amat gigih dalam usaha membangunkan potensi wanita dan juga gadis muda ke arena antarabangsa menerusi pandu puteri,” katanya.

Tunku Azizah pernah menyandang gelaran Yang Dipertua Persatuan Pandu Puteri Pahang; Timbalan Yang Dipertua Persatuan Pandu Puteri Malaysia; dan pada tahun 2015 baginda menjadi Penaung Diraja Sahabat Asia Pasifik Persatuan Pandu Puteri (EAPW) dengan keanggotaan dari 27 negara di rantau Asia Pasifik. – BERNAMA