Sekiranya WARISAN dan Pakatan Harapan bergaduh

KELIHATANNYA portal-portal berita lebih banyak memberikan fokus kepada pertikaian yang dikatakan berlaku antara BERSATU dan Umno di dalam agihan kerusi untuk PRN Sabah dan tiada perbincangan diberikan kepada kedudukan WARISAN dan Pakatan Harapan (PH).

Hakikatnya ialah tidak semuanya berjalan lancar antara WARISAN dan Pakatan Harapan untuk menghadapi PRN Sabah malah Setiausaha Pemuda PKR, Ahmad Syukri Che Ab Razab, sudah dilaporkan sebagai berkata:

Advertisement

“Agihan kerusi sesama komponen pembangkang perlu dibuat secara saksama dengan mengutamakan semangat setiakawan. Sewajarnya tiada parti yang boleh dianggap dominan untuk menguasai lebih banyak kerusi.” Lihat di sini: [1]

Kenyataan Setiausaha Pemuda PKR ini adalah amat munasabah bila dilihat bahawa, dalam PRU14, agihan kerusi antara WARISAN dan Pakatan Harapan di Sabah adalah 45 untuk WARISAN, 8 untuk PKR, 7 untuk DAP dan 0 untuk PAN.

Saksamakah namanya bila hanya satu parti membolot hampir semua kerusi yang dipertandingkan dan bila satu lagi parti langsung tidak diberikan sebarang kerusi?

Apatah lagi bila keputusan PRU14 menunjukkan bahawa WARISAN hanya mampu menang di tidak sampai separuh kerusi, iaitu 21 daripada 45 kerusi, yang ia tandingi.

Dan daripada 21 kerusi yang WARISAN menangi ini, 7 kerusi hanya dimenangi dengan majoriti tipis sahaja, iaitu:

(1) Uda Sulai yang menang dengan majoriti sebanyak 208 undi sahaja di N.18 Petagas (P.173 Putatan).
(2) Norazlinah Arif yang menang dengan majoriti sebanyak 268 undi sahaja di N.51 Kunak (P.188 Silam).
(3) Peter Anthony yang menang dengan majoriti sebanyak 293 undi sahaja di N.35 Melalap (P.181 Tenom).
(4) Mohammad Mohamarin yang menang dengan majoriti sebanyak 379 undi sahaja di N.1 Banggi (P.167 Kudat).
(5) Arunarnsin Taib yang menang dengan majoriti sebanyak 598 undi sahaja di N.41 Gum-Gum (P.184 Libaran).
(6) Dr Yusof @ Josree Yacob yang menang dengan majoriti sebanyak 760 undi sahaja di N.28 Sindumin (P.178 Sipitang).
(7) Daud Yusof yang menang dengan majoriti sebanyak 795 undi sahaja di N.23 Bongawan (P.176 Kimanis).

Sebab itulah sangat kelakar bunyinya bila pemimpin WARISAN dan Pakatan Harapan memperkatakan mengenai gejala ‘abang besar’ dalam Perikatan Nasional (PN) bila dalam gabungan mereka sendiri pun gejala ‘abang besar’ ini jelas tertonjol.

Jelas, kalau mengikut kata-kata Timbalan Presiden PAN, Salahuddin Ayub, yang berbunyi “Pakatan Harapan bersetuju PAN ambil dua Parlimen, dua DUN (di Sabah dalam PRU14)”, WARISAN sudah melanggar Pakatan Harapan. Lihat di sini: [2]

Jelas juga, kalau mengikut kata-kata Pengerusi PAN Sabah (waktu itu), Hamzah Abdullah, yang berbunyi “Kalau rakan sama rata takkanlah PAN tak dapat kerusi langsung”, WARISAN telah tidak berlaku adil. Lihat di sini: [3]

Kita tunggu lihat sahajalah apakah PAN akan sanggup menjadi tunggul kayu dan menerima hadiah telur lagi serta apakah PKR akan berpuas hati dengan hanya 8 kerusi sahaja walaupun ia menandingi 44 kerusi dalam PRU13.

DR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF – HARAKAHDAILY 3/8/2020

[1] https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/08/02/bahagi-kerusi-secara-saksama-tiada-parti-dominan-di-sabah-kata-pemuda-pkr/

[2] https://www.malaysiakini.com/news/422092

[3] https://www.malaysiakini.com/news/420994

PENAFIAN:
HarakahDaily tidak bertanggungjawab terhadap pandangan yang dikemukakan daripada artikel ini. Ia pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian HarakahDaily mahupun pendirian rasmi PAS. Segala risiko akibat penyiaran ini menjadi tanggungjawab penulis sendiri.