PAN memang mahu 3 penjuru

SAYA tertarik dengan respons Parti Amanah Negara apabila saya katakan Pan jangan masuk di kerusi PAS lawan Umno.

Advertisement

Respons mereka mengesahkan sememangnya Pan adalah penyebab kepada 3 penjuru. Dan sememangnya mereka berhasrat dan berniat untuk berlaku 3 penjuru

Jika 3 parti PAS, PKR dan DAP kekal pada kerusi masing-masing pada PRU ke-13 bertanding lawan BN maka tak akan berlaku 3 penjuru.

Tapi yang pasti Pan tentu mahu bertanding di kerusi tradisi PAS lawan Umno bagi merelevenkan kehadiran mereka dalam politik iaitu Pan nak ganti PAS.

PBBM juga mahu. Sebab itu dia mahu berunding kerusi dengan PAS.

Idea 2 penjuru yang PH jaja selama ini apa maksudnya?
Adakah maksudnya PAS jangan kacau kerusi DAP lawan MCA dan Gerakan?

Juga PAS jangan kacau kerusi pkr lawan MCA dan Umno, manakala kerusi tradisi PAS pula sebanyak lebih kurang 80 kerusi lawan Umno akan diagih-agihkan kalangan PAS, Pan dan PBBM?

Begitukah maksud mereka?

Kalau itu maksud mereka ia bererti idea dua penjuru bertujuan mengecilkan size PAS dalam pertandingan pilihan raya.

Jika BN jatuh maka PAS hanyalah parti politik yang seumpama melukut di tepi gantang parti-parti pembangkang lain. Perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS tidak akan ke mana.

Sebab itu saya tegaskan Pan dan PBBM jangan bertanding d kerusi PAS lawan Umno iaitu 80 kerusi tradisi. Ia hanya akan menguntungkan Umno.

Pan dan PBBM minta sahaja sebahagian kerusi DAP dan PKR tandingi iaitu sebanyak lebih kurang 150 kerusi parlimen termasuk Sabah dab Sarawak. Itu akan menjadikan pembangkang satu lawan satu dengan BN.

Ia sangat senang untuk difahami.