Terkini: Alhamdulillah perang harga minyak tamat!

ALHAMDULILLAH syukur, berita gembira untuk kita. Akhirnya selepas sebulan perang harga minyak meletus antara Arab Saudi dan Rusia yang menjatuhkan harga minyak global di saat krisis COVID-19, hari ini kedua-dua negara melalui OPEC+ telah bersetuju untuk menamatkan perang berkenaan.

Tamatnya perang harga minyak ini menjanjikan potensi berita baik untuk negara kita dan negara pengeluar minyak lain yang lebih bersifat ‘price taker’ – Kerajaan yang pendapatannya agak bergantung pada kenaikan harga minyak, tetapi tidak mampu untuk mempengaruhi harga minyak.

Bagi negara kita, sekitar 30.9 peratus daripada pendapatan Kerajaan adalah disumbang oleh hasil petroleum. Tamatnya perang harga minyak ini dijangka meningkatkan harga minyak sebanyak USD15 setong dalam masa terdekat. Setiap kenaikan harga minyak sebanyak USD1 satu tong pula akan menyaksikan Kerajaan kita meraih pendapatan sebanyak RM300 juta.

Kedua-dua Arab Saudi dan Rusia serta negara-negara anggota OPEC yang lain bersetuju untuk memotong pengeluaran minyak masing-masing sebanyak 9.7 juta tong sehari, kurang sedikit berbanding cadangan asal iaitu 10 juta tong. Sekali gus menjanjikan kenaikan harga minyak ke paras yang stabil.

Advertisement

Presiden Amerika Donald Trump menjadi pemenang terbesar apabila beliau bukan sahaja ‘berjaya’ menjadi perantara Presiden Andres Manuel Lopez Obrador (Mexico), Presiden Vladimir Putin (Rusia), dan juga Raja Salman (Arab Saudi) dalam rundingan menamatkan perang harga minyak ini, bahkan beliau ‘berjaya’ memastikan bahawa tiada pemotongan besar dalam pengeluaran minyak Amerika.

Hal ini bermakna dalam keadaan Arab Saudi dan Rusia bersetuju untuk memotong pengeluaran minyak masing-masing – sekali gus menjanjikan kenaikan harga minyak global – Amerika yang tidak perlu memotong banyak pengeluaran minyak mereka akan menikmati keuntungan.

Keadaan ini menjadikan peluang Donald Trump untuk menghadapi Pilihan Raya Presiden Amerika 2020 semakin cerah kerana ‘kejayaan’ beliau menamatkan perang harga minyak ini akan menaikkan harga minyak, tanpa Amerika perlu memotong banyak pengeluaran minyak, sekali gus menguntungkan industri ‘shale oil’ Amerika, negeri-negeri pengeluar minyak di Amerika, dan juga gergasi minyak seperti Exxon.

Untuk rekod, perang harga minyak ini meletus pada Mac 2020 apabila Arab Saudi meningkatkan pengeluaran minyak – kemuncaknya hingga ke 12.3 juta tong sehari pada April – di samping memberikan diskaun kepada para pelanggannya di Eropah, Asia, dan Amerika Syarikat.

Arab Saudi sengaja bertindak sedemikian untuk menjatuhkan harga minyak dengan lebih buruk sebagai isyarat tidak berpuas hati dengan tindakan Rusia yang sebelum itu enggan untuk mengurangkan pengeluaran ketika wabak COVID-19 mula memberi impak.

Tindakan Rusia ketika itu adalah sebagai balasan kepada Amerika Syarikat – sekutu rapat Arab Saudi – yang menekan pengeluar minyak terbesar Rusia Rosneft (ROSN.MM) supaya menjual aset mereka di Venezuela, negara yang dikuasai sekutu Rusia iaitu Nicolas Maduro (Sosialis pewaris Hugo Chavez yang ingin digulingkan Amerika).

Hakikatnya, meski pun Rosneft melepaskan pegangan mereka daripada aset-aset di Venezuela, namun ia telah dibeli oleh syarikat-syarikat milik Kerajaan Rusia (kroni Presiden Vladimir Putin) juga. Maka pelan Amerika untuk menghapuskan pengaruh Rusia di Venezuela tetap gagal meski pun Rosneft menjual aset mereka di Venezuela.

Ternyata, pihak yang paling rugi dalam perang harga minyak ini ialah Arab Saudi sendiri. Saham Aramco jatuh, manakala sekitar 40 peratus pendapatan Kerajaan mereka bergantung pada harga minyak yang telah mereka sendiri jatuhkan. Amerika khususnya Trump menang di mata syarikat gergasi minyak dan juga negeri-negeri pengeluar minyak di Amerika. Rusia pula masih berjaya mengekalkan pengaruh mereka dalam industri minyak Venezuela melalui proksi Kremlin.

Apa yang pasti, kita di Malaysia perlu berdoa semoga tamatnya perang harga minyak ini akan menyaksikan kenaikan harga minyak yang signifikan demi meningkatkan pendapatan Kerajaan bagi terus berhadapan dengan krisis COVID-19.

Semoga Allah peliharakan ekonomi politik kita.

Oleh: ABDUL MUEIN ABADI
Penulis ialah Penyelidik PhD di Faculty of Governance and Global Affairs, Leiden University, Belanda – HARAKAHDAILY 13/4/2020

PENAFIAN:
HarakahDaily tidak bertanggungjawab terhadap pandangan yang dikemukakan daripada artikel ini. Ia pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian HarakahDaily mahupun pendirian rasmi PAS. Segala risiko akibat penyiaran ini menjadi tanggungjawab penulis sendiri.