Biadab, cetus kekacauan, wajib diharamkan

Dong Zong terus bersikap melampau dan menggugat

DEWAN Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengecam sekeras-kerasnya kebiadaban pertubuhan pelampau Dong Zong meneruskan demonstrasi bantahan tulisan Khat dan Jawi pada 28 Disember ini.

DPPM dengan tegas menyatakan bahawa Dong Zong adalah sebuah pertubuhan yang biadab, pencetus kekacauan serta pemecah-belah rakyat Malaysia! Setelah berbagai pihak, malah kerajaan sendiri menegaskan himpunan tersebut bakal mencetuskan kekacauan, mereka masih bersikap keras kepala, ego dan ingin meneruskan perancangan jahat mereka. Tiada kata-kata lain selain dari perkataan biadab yang sesuai untuk mereka.

Atas kebiadaban pertubuhan pelampau Dong Zong ini serta kedegilan mereka, DPPM menggesa pertubuhan ini agar diharamkan terus dari Malaysia. Dong Zong adalah pertubuhan yang tiada fungsinya selain memecah-belahkan perpaduan rakyat dan menyemai sikap anti-nasional di kalangan masyarakat Cina. Selagi pertubuhan ini masih bertapak, perpaduan kaum akan terus digugat. Ini telah dibuktikan melalui sejarah penentangan mereka kepada polisi-polisi kerajaan yang bersifat nasional dan membentuk perpaduan.

DPPM juga menggesa agar Polis Diraja Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri supaya mengambil langkah drastik agar perhimpunan bantahan pelampau Dong Zong yang dijadualkan pada 28 Disember ini gagal dijalankan dan tidak diteruskan. Sekiranya ia berlangsung, DPPM percaya akan ada satu lagi demonstrasi balas dan sudah pasti ia akan mencetuskan perpecahan, malah boleh menjangkau ke rusuhan kaum jika tidak dibendung.

DPPM mengajak seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaum agar mengecam pertubuhan pelampau Dong Zong dan tidak menyertai, menyokong serta menyebarkan idealogi melampau mereka. Pertubuhan yang anti-nasional ini harus ditolak oleh seluruh masyarakat demi memastikan keamanan dan keharmonian negara kita.

Haramkan Dong Zong!

IR KHAIRIL NIZAM KHIRUDIN
Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Malaysia – HARAKAHDAILY 22/12/2019

Advertisement