Salahuddin mengarut, cemburu umat Islam bersatu

DEWAN Ulamak PAS Pusat (DUPP) menempelak kenyataan YB Salahuddin Ayub yang terus menyemai kebencian kalangan ahli PAS dan Umno khususnya bagi melaga-lagakan dua parti terbesar Melayu Muslim di Tanah Air ini.

Suasana positif penerimaan masyarakat terhadap penyatuan ummah antara PAS-Umno khususnya menerusi Muafakat Nasional merupakan mimpi ngeri kerajaan PH pada hari ini terutama kalangan parti DAP serta pengikut setianya PAN. Buktinya pmpinan PAN sengaja mengeluarkan kenyataan-kenyataan jahat bagi menimbulkan persepsi negatif untuk mewujudkan prasangka buruk dan sifat ‘alergi’ di kalangan ahli PAS dengan Umno antara satu sama lain supaya penyatuan ummah ini gagal.

Kenyataan terbaru dari YB Salahuddin Ayub yang memainkan semula isu Amanat Hj Hadi menunjukkan pemikiran lapuk yang sudah kehabisan modal. Jika dahulu, seteru politik PAS memainkannya, kini PAN pula mengambil alih tugas tersebut. Sedangkan isu tersebut sudah tidak lagi relevan kerana penjelasan demi penjelasan telah pun diberikan dan berjaya difahamkan kepada masyarakat Islam. Buktinya dapat dilihat menerusi penyatuan ummah yang melibatkan PAS Umno kini semakin meriah di seluruh peringkat sama ada Pusat, Negeri, Kawasan bahkan di Cawangan-cawangan.

Jika benar PAN mendakwa memperjuangkan Islam, sepatutnya mereka tidak menuruti DAP yang jelas dengan agenda Cauvinis dalam menjayakan kerja-kerja
sehingga berlakulah pelbagai isu yang melibatkan sentimen agama, ummah serta institusi Diraja dan keagamaan yang sebelum ini dilihat tidak seteruk sekarang. Kebenaran telah pun terpampang di hadapan mereka, namun jika PAN masih lagi ‘membutakan mata’ kerana kepentingan duniawi, hakikatnya mereka ego menerima kebenaran.

Firman Allah S.W.T:

Advertisement


وَلَا تَكُونُوا۟ كَٱلَّذِینَ تَفَرَّقُوا۟ وَٱخۡتَلَفُوا۟ مِنۢ بَعۡدِ مَا جَاۤءَهُمُ ٱلۡبَیِّنَـٰتُۚ وَأُو۟لَـٰۤىِٕكَ لَهُمۡ عَذَابٌ عَظِیمࣱ

“Dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah berceri-berai dan berselisihan (dalam agama mereka) sesudah datang kepada mereka keterangan-keterangan yang jelas nyata (yang dibawa oleh Nabi-nabi Allah), Dan mereka yang bersifat demikian, akan beroleh azab seksa yang besar.”

[Ali Imran: 105]


Amat memalukan, PAN kini dilihat jelas oleh masyarakat menjadi ‘benteng’ kepada DAP apabila pimpinan PAN sering mengeluarkan kenyataan demi mempertahankan isu yang dicetuskan oleh DAP seperti kenyataan Presiden PAN, Mohamad Sabu terhadap isu ugutan Nga Kor Ming mengenai UEC. Bagaimana pun, tidak pula kedengaran suara lantang pimpinan PAN terhadap isu-isu kontroversi yang melibatkan pimpinan DAP sebagaimana dalam isu pengedaran komik yang menanam doktrin Komunisme ke sekolah-sekolah.

DUPP memperingatkan YB Salahuddin agar kembali kepada tarbiyah yang pernah perolehi sepanjang keberadaannya di dalam PAS. Pasakkan niat perjuangan demi mencari kemuliaan dari Allah, Rasul-Nya dan kalangan orang beriman, bukannya kemuliaan yang bersifat material, jawatan dan akhirnya tunduk kepada DAP.

Ini selaras dengan peringatan dari Allah S.W.T:


وَلِلَّهِ ٱلۡعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِۦ وَلِلۡمُؤۡمِنِینَ وَلَـٰكِنَّ ٱلۡمُنَـٰفِقِینَ لَا یَعۡلَمُونَ

“Padahal bagi Allah jualah kemuliaan dan kekuatan itu dan bagi RasulNya serta bagi orang-orang yang beriman; akan tetapi golongan yang munafik itu tidak mengetahui (hakikat yang sebenarnya).”

[Al-Munafiqun: 8]


Sekian.

YB USTAZ MOHD NOR HAMZAH
Ketua Penerangan
Dewan Ulamak PAS Pusat – HARAKAHDAILY 6/2/2020