Apa sebenarnya status ECRL?

amzad

SAYA ingin meminta penjelasan daripada Kementerian Kewangan berhubung status terkini projek East Cost Railway Link (ECRL) yang dianggarkan bernilai RM81 bilion. Berdasarkan notis yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan pada 3 Julai 2018, pihak kontraktor China Communications Construction Co Ltd (CCCC) telah diarahkan untuk menghentikan projek berkenaan sehingga satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

Advertisement

Namun, pada 18 Januari 2019, pihak The Edge telah melaporkan berita bertajuk, “EPCC contract with CCCC for ECRL project terminated – source”. Media tersebut telah memetik satu sumber tidak dinamakan yang mendakwa pihak kerajaan telah membatalkan kontrak ‘engineering, procurement, construction and commissioning (EPCC) dengan pihak CCCC.

Semalam dan hari ini, media Singapura The Straits Times pula melaporkan berita bertajuk, “KL scraps ECRL deal with China firm, seeks replacement’. Pada masa yang sama, Tun Daim Zainuddin pula mengatakan Malaysia masih berunding dengan China dan akan memuktamadkan perbincangan dalam masa terdekat. Perkara ini menunjukkan ketidaktentuan projek ECRL dan berita penting mengenainya telah dilaporkan terlebih dahulu oleh media Singapura berdasarkan sumber yang tidak dinamakan.

Rakyat Malaysia perlu tahu apakah status sebenar projek berkenaan. Kerajaan tidak menyatakan secara jelas sehingga ia menyulitkan pelbagai pihak. Masalah utama yang dihadapi oleh kerajaan adalah polisi-polisi yang tidak jelas, sering melakukan pusingan-u dan tiada keselarasan. Masalah ini akan mempengaruhi sentimen bisnes dan pelabur dan ia akan menjejasakan pertumbuhan ekonomi negara.

YB. HAJI AHMAD AMZAD HASHIM
Ahli Parlimen Kuala Terengganu
17 Jamadil Awwal 1440 | 23 Januari 2019 – HARAKAHDAILY 23/1/2019