Rasa diri baik vs baiki diri

JANGAN merasa diri kita ‘baik’ walaupun kita solat cukup 5 waktu serta tepat pada waktunya. Jangan merasa diri kita ‘baik’ walaupun kita bersedekah setiap hari malah lebih banyak nilai disedekahkan.

Jangan merasa diri kita ‘baik’ walaupun hari-hari kita nasihat dan tegur orang lain yang berbuat silap. Jangan merasa diri kita ‘baik’ walaupun kita sudah pakai jubah, beserban, pakai tudung labuh dengan sempurna.

Jangan merasa diri kita ‘baik’ walaupun setiap malam kita jaga solat Tahajjud, Witir, Hajat dan amalan sunat lain. Jangan merasa diri kita ‘baik’ walaupun hari-hari kita ke masjid atau surau untuk beribadah dan menambah ilmu.

Jangan merasa diri kita ‘baik’ walaupun setiap saat kita update status berunsur nasihat dan dakwah. Jangan merasa diri kita ‘baik’ walaupun setiap masa kita menolong orang lain.

Jangan merasa diri kita lebih baik daripada orang lain, kerana kita tidak tahu di manakah saat hati kita ikhlas melakukan amalan amalan soleh, menasihati orang, serta beramal ibadah lain yang bakal diterima oleh Allah.

Kita tak tahu amal manakah yang Allah terima. Selalu letak diri kita dalam keadaan “aku sedang perbaiki diriku dan cuba bantu orang lain untuk menjadi lebih baik.”

Allah hanya memandang tepat pada hati hambaNya. Wujud keikhlasan atau sekadar penuh riak atau hasad, maka laksanakanlah sesuatu kebaikan hanya kerana mengharapkan redha Allah.

Hanya Allah yang akan terus beri kita petunjuk serta jalan kebenaran.

USTAZ AHMAD YAHAYA
Pesuruhjaya PAS Kedah – HARAKAHDAILY 10/2/2020

Advertisement