Manifesto PH Kelantan yang mengarut

SALAH satu daripada 11 tawaran utama Manifesto Pakatan Harapan (PH) Kelantan yang dilancarkan pada malam 28 April 2018 adalah berbunyi “Mewujudkan jawatan-jawatan anggota yang dilantik dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan terdiri daripada wanita dan golongan minoriti melalui kajian peruntukan yang berkaitan”.

Advertisement

Inilah masalah utama dengan PH Kelantan yang diketuai oleh Husam Musa ini yang kelihatan terlalu ghairah menjanjikan bulan bintang kepada rakyat Kelantan semata-mata untuk mendapatkan sokongan mereka sehingga gagal menyemak terlebih dahulu apakah janji yang dibuat olehnya ini boleh dilaksanakan atau tidak.

Sepatutnya Husam Musa selaku Penasihat PAN Kelantan dan Wan Abdul Rahim Wan Abdullah selaku Pengerusi PAN Kelantan yang merupakan bekas Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan tahu bahawa janji ini turut terkandung di dalam Manifesto PAS Kelantan pada PRU 1990 bertajuk “Membangun Bersama Islam”.

Dan sepatutnya mereka juga tahu bahawa janji ini tidak dapat dilaksanakan kerana seperti yang dijelaskan oleh bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman kepada Mesyuarat Badan Perhubungan PAS Kelantan pada 28 Mac 1991, ia adalah bertentangan dengan kehendak Perlembagaan Persekutuan. Jika tidak kerana itu, sudah lama janji ini dilaksanakan oleh Kerajaan Kelantan. – HARAKAHDAILY 30/4/2018