Mekanisme tentu kelayakan pelajar UPSR, PT3

Dr Ahmad Fakhruddin Fakhrurazi (tengah) menyampaikan sumbangan kepada mereka yang memerlukan.

KUALA KEDAH: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) perlu menyediakan mekanisma khas bagi menentukan kelayakan murid Tahun 6 yang akan menyambung ke sekolah menengah tahun hadapan.

Timbalan Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat Dr Ahmad Fakhruddin Fakhrurazi berkata, begitu juga perlu ada saringan pemilihan aliran sains atau sastera bagi pelajar tingkatan 4 tahun 2021.

Advertisement

Katanya langkah itu perlu berikutan KPM semalam mengumumkan ujian PT3 dan UPSR tahun ini ditiadakan.

“Tenaga pakar, mereka berpengalaman dalam bidang kurikulum, ko-kurikulum, vokasional dan kaunseling perlu berbincang supaya natijah yang diperolehi dapat memenuhi aspirasi falsafah pendidikan negara.

“Begitu juga penglibatan badan-badan bukan kerajaan seperti NUTP atau mana-mana pertubuhan perlu digembleng tenaga dalam menghadapi suasana getir sekarang,” katanya di sini.

Semalam Menteri Pendidikan Dr Mohd Radzi Jidin mengumumkan penangguhan sesi persekolahan sehingga keadaan persekitaran benar-benar selamat daripada ancaman virus Covid-19.

Beliau juga mengumumkan peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentafsiran Tingkatan Tiga (PT3) ditiadakan, manakala peperiksaan SPM, SVM, STPM dan STAM ditangguh sehingga suku pertama 2021.– HARAKAHDAILY 16/4/2020