Rafizi Ramli juga terima jutaan dana politik?

MAJLIS Kebajikan dan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Makpen) bersama-sama dengan Pertubuhan Profesional Muslim Malaysia (Profesional) meminta Bank Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan pihak polis menyiasat akaun proksi yang melibatkan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli yang didakwa menerima dana politik bernilai jutaan ringgit.

Advertisement

Ketua Eksekutif Makpen, Mohd Zai Mustafa tidak menyangka Rafizi Ramli serta beberapa nama lain juga didakwa terlibat menerima dana politik yang bernilai jutaan ringgit yang disalurkan oleh John Chee Wen sebagaimana yang ditulis Raja Petra Kamaruddin yang disiarkan oleh portal Malaysia Today pada 8 April 2017 kelmarin.

“Kita minta Rafizi dan nama-nama yang disiarkan itu membuktikan mereka bebas daripada dakwaan tersebut. Dakwaan ini dilihat semacam ada benarnya melihatkan kepada pergerakkan dan gaya politik mereka yang mewah serta kelihatan mempunyai dana yang besar membiayai di belakangnya.

“Daripada mana mereka memperoleh wang yang banyak tersebut? Adakah mereka juga mempunyai taikun yang menyalurkan dana untuk kegiatan politik? Adakah mereka juga mempunyai tuan politik?” soalnya kepada Harakahdaily.

Tambahnya, jika sekadar gaji dan alaun ahli parlimen sebanyak RM16,000 sebulan, mereka sangat terbatas untuk mengerakkan gerak kerja politik yang kelihatan sangat banyak menggunakan dana yang besar.

Justeru katanya, Makpen dan Profesional mendesak Rafizi Ramli yang terkenal dengan ‘dakwaan-dakwaan fitnahnya’ tampil membuktikan dirinya juga bersih daripada dakwaan tersebut, sebagaimana dia mendakwa orang lain mesti membuktikan dakwaannya. – HARAKAHDAILY 10/4/2017